НОВО! Септемврийски празници – ПАНОРАМА на АЛБАНИЯ - 19.09.2017

За информация 02 980 44 59 / 0884 47 30 34

M Принтирай
Описание

 

 

 

Допълнителна информация
Септемврийски празници – ПАНОРАМА на АЛБАНИЯ

Берат,Тирана, Елбасан, Дурас, Круя, Тирана, Вльора, Саранда, Ксамил, Гирокастра, Бутринт

Екскурзия и почивка на АДРИАТИЧЕСКО море и ЙОНИЙСКО море в АЛБАНИЯ!


ПРОМОЦИЯ - 6 дни/ 5 нощувки/ 5 закуски/ 5 вечери в хотели 4* на брега на морето на ТОП цена 460 лв. до 20 АВГУСТ!


Дата на пътуване: 19.09.2017 – 24.09.2017


Богата и балансирана програма, в която ще посетите:
 • В СЕВЕРНА Албания в земите на Гегите и териториите от времето на Първата българска държава: славната област КУТМИЧЕВИЦА с Драч и БЕЛИГРАД – днешен Берат, Тирана и Круя
 • В ЮЖНА Албания в земите на Тоските: Саранда, Ксамил, ГИРОКАСТРА и БУТРИНТ!

 • Хотел в Дуръс на брега на Адриатическо море: Hotel AS 4*или подобен
http://www.harmonia-hotels.com/hotel-as.html
 • Хотел в Саранда на брега на Йонийско море: Hotel SARANDA INTERNATIONAL 4* или подобенhttp://sarandainternational.com/

ПРОГРАМА

1 ден (19.09.17): София – Струга – граница – Елбасан – Дуръс – 580 км.
Сутринта в 06:30 ч. отпътуване от София, храм-паметник ”Ал.Невски” за Албания през Р. Македония и КПП Гюешево. Предстои вълнуващо пътуване по древния път Виа Егнатия построен от Римляните още през 2 век пр.н. ера, за да свърже Дирахиум (Дуръс) с Лихнидос (Охрид), Тесалоника (Солун) с Адрианопол (Одрин), достигайки накрая до Константинопол (Истанбул). Именно от древния град на Босфора по духовната и културна ос – пътя Виа Егнатия, започва разпространението на православното християнство в Югоизточна Европа. Населените места, покрай които преминаваме в Македония: Крива паланка, Скопие, Тетово, Гостивар, Кичево и Струга.
На територията на Албания ще преминем през Елбасан, наричан от Римляните - Masio Scampa заради кулите и крепостните стени тук. Край Елбасан ще си припомним историята за голямата любов между дъщерята на цар Самуил, Теодора – Косара и неговият зет, канонизираният за светец - княз Иван Владимир, чийто мощи дълго време се пазели в църквата „Йоан Кръстител” в Елбасан.
Привечер пристигане на Адриатическото крайбрежие и ривиерата на Дуръс, известен в българската история с името Драч – любим град на българските царе. Настаняване в хотела.
Вечеря. Нощувка в Дуръс.

2 ден (20.09.17): Дуръс – Круя – Тирана – Дуръс
Закуска. Свободно време за плаж.
По желание и срещу доп. заплащане (10 евро, не включва входни такси в музеи): целодневна екскурзия с местен екскурзовод, включваща емблематичните: Дуръс, старата и нова столици на Албания: Круя и Тирана.
В Дуръс в пешеходна разходка ще разгледате: Венецианската кула, Римския амфитеатър от II век за 15000 зрители (кандидатства за списъка на UNESCO), главното пристанище на Албания и крайморския булевард с палмите подарък за Енвер Ходжа от Фидел Кастро. Ще посетите Круя - една от най-важните крепости в Албания. През 879 г. Круя се явява значим епископски и византийски център, а в 1190 г. е седалище на княжеството Арбери. През XV век Круя, под лидерството на Скeндербег, става символ на съпротивата срещу турците. В крепостта е основан етнографски музей, който се помещава в типична къща от XVIII век. Националният музей на Скeндербег също се намира в замъка, и е посветен на националния герой и неговите подвизи. Свободно време в Круя. Следва посещение на столицата Тирана, където в панорамна обиколка с автобуса и пешеходна разходка в самия център ще се запознаете с: Джамията на Етем бей, паметника на Георги Кастриоти - Скендербег и централния площад Скендербег, сградата на Операта и Националната библиотека, Часовниковата кула - символ на града, Университета. Посещение в Православната Автокефална църква на Албания – „Възкресение”, която е третият по големина православен храм в Европа. Църквата впечатлява с размерите си от 1660 м. обща площ с максимална височина 32,2 м. и камбанарията с височина 46 м. Църквата е строена по подобие на великолепната църква „Света София” в Истанбул и пази светите мощи на Св. Иван Владимир и Св. Кузма Етолийски. Свободно време в столицата Тирана. Може да посетите въртящото се кафене на 14-тия етаж на Sky Tower. Завръщане в Дуръс и хотела.
Вечеря. Нощувка в Дуръс.

3 ден: (21.09.17): Дуръс – Берат – Вльора
Закуска. Отпътуване за Берат – българският Белиград, част от славното минало на българите в някогашната област Кутмичевица.
Берат - средновековeн град музей, (паметник на UNESCO) е основан през IV в. пр.н.е.на река Осъм.
Античните имена на града са: Антипатрея, име дадено му от Касандър в чест на неговия баща Антипатър; Пулхериополис (хубав град) го нарекли византийците, а през Средните векове българите го наричат Белица или Белиград. Тук е съхранен лъч от зората на светото Кирило-Методиево дело и техните ученици. Тук св. цар Борис-Михаил Покръстител гради едни от най-хубавите си Божии храмове. Тук е седалището на Климент, епископ Велички, или св. Климент Охридски - "пръв епископ на български език", както е казал житиеписецът. Тук прекрасни изображения пазят спомена за великото дело на светите Седмочисленици, сели семето на Христовото учение сред народа чрез живо слово вред по българското землище. Тук са запазени мощи на св. Горазд и гробът на св. цар Йоан-Владимир. Разходка и посещение на църквата „Света Троица” и крепостта.
Старият град е известен с Отомонската архитектурата на къщите с много прозорци, оттук и прозвището му е „градът на хилядите прозорци”. В Берат ще видим: крепостната стена, ортодоксалната църква Св. Мария, църквата Св.Триада построена върху езически храм, останки от Бялата джамия, стария град, иконографския музей Онуфри и др. В ранен следобяд продължаване за Вльора. Разходка във Вльора - един от най-значимите съвременни албански градове, разположен на мястото, където се срещат двете морета: Адриатическо и Йонийско море. Във Вльора на 28.11.1912 г. е провъзгласена независимостта на албанската държава, събитие, за което напомня импозантният паметник, издигащ се в центъра на града. Настаняване в хотел в района на Вльора. Свободно време.
Вечеря. Нощувка в района на Вльора.

4 ден (22.09.17): Вльора – плаж Джале – Порто Палермо - Саранда
Закуска. Предстои ни вълнуващо пътуване с неописуеми, секващи дъха гледки по панорамният път за Саранда, преминавайки през Националния парк - планината Llogara, откъдето започва Албанската Ривиера или както албанците я наричат БРЕГУ. Не бива да се бърка и да се свързва Дуръс с ривиерата на Албания!
Всъщност Ривиерата е на Йонийско море и започва малко след Llogara, включвайки селищата: Borsh, Himara, Qeparo, and Piqeras и завършва при селището – Lukovë. Попътна спирка за обяд и плаж на плажа Джале. Фотопауза при крепостта Порто Палермо и привечер пристигане в Саранда – градът на слънцето. Настаняване в хотел http://sarandainternational.com/ или подобен.
Вечеря. Нощувка в Саранда.

5 ден (23.09.16): Саранда – Бутринт – Ксамил – Саранда
Свободно време.
По желание и срещу доп. заплащане (20 евро, включва входна такса в Бутринт): екскурзия до КСАМИЛ и античния и средновековен град Бутринт, обект от листата на Юнеско.
На разстояние 26 км. от Саранда, на крачка от границата с Гърция и срещу източните брегове на остров Корфу, в естествен парк от 20 кв.км, заобиколен от великолепният канал Вивари, свързващ соленото езеро Бутринт с Йонийско море, е разположен спиращият дъха античен град – Бутринт. Ще чуете легенди, според които днешният Бутринт е античната „малка Троя” построена от Хелен, един от синовете на цар Приам и Андромаха, съпругата на Хектор намерил смъртта си в Троянската война.. Запознавайки се отблизо с грандиозните някога постройки: административни сгради, площад, обществена баня, светилището на Асклепий и прилежащият амфитеатър, Портата кула и Лъвската порта, ще си дадем сметка за уникалната хармония в строителството на древен Бутринт, дело на четири цивилизации: Елините от времето на Александър Велики, два века по-късно – Римляните, последвани от Византийците и Венецианците. И всяка от тези цивилизации строила, достроявала и обогатявала своя славен Бутринт, който откриваме тук - в тази все още не достатъчно популярна земя на орлите – Шкиперия!
Престоят в Бутринт е около 1.5 – 2 часа, след което по обратния път към Саранда, ще се отбием в Ксамил, най-бързо развиващият се курорт и курорта с най-много почитатели от цял свят! Посетилите го туристи определят мястото само с две думи – трябва да се види, а английският Гардиън подреди курортното селище Ксамил в Топ 20 дестинации за летуване през 2013 год. Свободно време в Ксамил за плаж и морски забавления. Завръщане в Саранда и хотела в късния след обяд.
Вечеря. Нощувка в Саранда.

6 ден (24.09.17): Саранда – Гирокастра – София
Закуска. В 09:00 часа отпътуване за България с попътно посещение на уникалният каменен град на хилядата стъпки – Сребърната Крепост ( Аргирокастро от гръцки) – Гирокастра – град-музей под защитата на Юнеско. . Вълнуващо пътуване в земите на Месопотам с древната църква „Свети Никола”, в земите на Финия – политически център на древните Каони и гърци (този район, както и в самата Саранда гръцкото население е повече от малцинство и региона е естествен център за всички гърци на територията на днешна Албания, предпочели да останат да живеят тук), пътуване покрай 25 километра дългата река Бистрица с води толкова бистри, че дори от автобуса виждате камъчетата по дъното й! Разглеждането ни започва от града – музей Гирокастра, чиято история, както и наименование са забулени в мистерията на многочислени легенди, които ще чуете по време на пътуването. Първи заселници тук преди две хиляди години са илирийското племе арги, които са и строители на крепостта, един от обектите на посещение в нашата разходка. В 16 век наличната крепост е допълнително укрепена от Янинския Бонапарт – Али паша, казват, че стените са й дебели цели три метра! Днес на територията на крепостта се намира военен музей, а самата крепост е сцена на провеждан на всеки пет години – международен фестивал на фолклорната музика на Балканите. Разходката ни продължава в стария град и местния базар с магазинчета, предлагащи сувенири, все тук е и църквата „Св. Сотир” и старата джамия. Кратко свободно време за покупки на сувенири. Продължаване за България. Пристигане в София късно вечерта.

ПРОМОЦИОНАЛНА ПАКЕТНА ЦЕНА на човек до 20.08.2017:
 • На турист в двойна/ тройна стая – 460 лв.
 • Единична стая – 610 лв.
 • Дете 0-11.99 г. с 2-ма възрастни в стая – 360 лв.

СТАНДАРТНА ПАКЕТНА ЦЕНА на човек след 20.08.2017:
 • На турист в двойна/ тройна стая – 485 лв.
 • Единична стая – 635 лв.
 • Дете 0-11.99 г. с 2-ма възрастни в стая – 385 лв.

Пакетната цена включва:
 • Транспорт с лицензиран за международни превози автобус 3*
 • 5 нощувки със закуски и вечери в хотели 4*, от които:
2 нощувки в Дуръс
2 нощувки в Саранда http://sarandainternational.com/ или подобен
1 нощувка в района на Вльора
 • Медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Уника” с лимит на отговорност 4000 евро
 • Посещение на Берат с местен екскурзовод
 • Посещение на Гирокастра с местен екскурзовод
 • Разходка във Вльора
 • Разходка в Саранда

Пакетната цена НЕ включва:
 • Музейни такси за обекти посещавани по желание в Берат, Круя и Тирана - около 600 леки /около 5 евро/
 • Целодневна екскурзия до: Тирана, Круя и Дуръс – 10 евро възрастен и 5 евро деца до 12 год.
 • Полудневна екскурзия до античен Бутринт – 20 евро възрастен и 15 евро деца до 12 г. (включва трансфер и входна такса), осъществява се при минимум – 20 туриста.

Парична единица:
 • 1 лев ~ 70 АLL (Албански леки)
 • 1 евро ~ 137 леки; 1 лев ~ 70 леки
 • 1 лев ~ 31,42 MKD (Македонски денара)
 • 1 евро ~ 61,66 MKD

Часово време:
 • София – 12:00 ч.
 • Македония, Албания – 11 ч.

Общи условия:
 • Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.
 • Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.
 • Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата!
 • Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват.
 • Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.
 • Туроператорът е сключил застраховка „Отговорност на туроператора” по смисъла на чл. 97, ал.1 от Закона за туризма в ЗД „Евроинс “ АД и номерът на застрахователната полица е № 03700100001094/ 16.11.2016 г.


За АЛБАНИЯ - най-западната страна на Балканите, земя между Изтока и Запада!

Албания е колкото малка страна, толкова и малко позната за света и за нас българите. Отворете атлас и ще я видите – там, на бреговете на Адриатика, лежи Албания – почти планинска страна с площ само от 28,7 000 кв.км. Територия, в която доминираща все още е девствената Природа с цялото си богатство от форми живописни, представени от планини, обгръщащи ни от всички страни и прорязани от буйни реки с плодородни долини, чийто естествен завършек са необятните простори на Адриатическо и Йонийско море.

Посетете Албания, за да пътувате в земите на древна Илирия – част от Римската империя в античността и разгледайте античния амфитеатър в някогашен Дирахиум – Дуръс, както и древна Аполония от времето на Октавиан.

Посетете Северна Албания, за да опознаете някога славната българска област Кутмичевица с център Величка или Велица, или Белица или Белиград - българските имена на днешния град-музей Берат. Преклонете се пред великото дело на светите Седмочисленици и църквите съградени от св. цар Борис-Михаил Покръстител.

Посетете Албания за да научите как и кога се заражда днешна Албания, как и кога се превърна в гигантски затвор насред Европа по времето на комунизма и Енвер Ходжа, вижте в центъра на Тирана композиция от фрагменти, позиционирани там, за да напомнят вечно за тези мрачни времена: бункер, част от Берлинска стена и детайли символизиращи затвор.

Посетете Южна Албания, за да направите сравнение между плажовете на ДУРЪС в курортите: Golem и Kavaje на Адриатическо море и несравнимо красивите плажове на САРАНДА и екзотичния КСАМИЛ на несравнимо чистото като сълза Йонийско море!
Посетете Южна Албания, за да се докоснете до смайващият природен феномен "Синьо око", античният Бутринт и столицата на Северен Епир - Гирокастра...
Посетете Албания, за да се удивите от лицето на съвременна Албания, която от най-затворената страна, с тотално централизирана икономика, страна с липсващи пътища и окупирана от собствените си бункери, в последното десетилетие се превърна в бързо развиваща се икономика, с доста инвестиции. Превърна се в страна, която изненадва всички с инфраструктурни, енергийни проекти и бум в строителството, който променя облика дори и на най-затънтените албански села.

Посетете Албания, за да усетите гостоприемството на албанците и безупречното им обслужване. Кухнята им – предимно от риба и морски деликатеси с нищо не отстъпва на тази в съседна Гърция, но с едно безспорно предимство – цената! Тук за около 10 – 15 евро всеки може да се нахрани в добър ресторант, да изпие по една местна бира, ракия или прословутия коняк „Скендербек”. Десертът обикновено е за сметка на заведението – като знак на благодарност, че сте го посетили. Заплащането става в леки или в евро, а бакшишът не е на почит и сметката е точна до последния цент - независимо как се плаща!

И ОЩЕ:
 • Албания е съвременна европейска страна. И макар че около 60 % от населението изповядва мюсюлманска религия, в Албания има много по-малко джамии, отколкото в България, например; 40 % от населението е християнско – православни и католици, и по тази причина навсякъде има християнски църкви. Жителите на тази страна са дружелюбно настроени, с поведение, характерно за балканските страни.
 • Албания – на албански език ШКИПЕРИЯ, е известна още като “ЗЕМЯ на ОРЛИТЕ”.Разположена е в югоизточна Европа, в западната част на Балканския п-ов. На север граничи с Р. Черна гора, на северо-изток – със Сърбия, на изток – с Македония, а на юг – с Гърция.Албания опира на 2 морета – Адриатическо и Йонийско, което е ръкав на Средиземно море и което свързва Албания с южните части на Италия, включително Калабрия и Сицилия, а също и с голяма част от гръцките острови – Корфу (Керкира), Лефкада, Пакси, Антипакси, Итака и Закинтос.
 • Територията на страната е 28 747 кв.км. Сухопътната граница на страната е с дължина от 720 км, а морската й – 362 км. Границите на Албания са утвърдени в началото на 20 век. Населението й е около 3.5 млн. жители. По територия Албания се нарежда на 138-мо място в света, а по население – на 128-мо място. Столицата е Тирана. Други по-голими градове са: Дурас (Дурацо) (около 100 хил.ж.), втори по големина след Тирана, Елбасан, Шкодра (под 100 хил.), Вльора (90 хил.), Корче (80 хил.).
 • По вероизповедание основната част от албанците са мюсюлмани. Националният флаг е двуглав орел върху червен фон. Двуглавият орел е взет от военния печат на Скендербег – националният герой на Албания. Националната валута е ЛЕК, а кодът за избирането на страната е 00 355.
 • Една много красива страна с разнообразен релеф като преобладаващ е планинският. Една земя, която през различни периоди от време е била част от българските владения. В албанската държава и днес живеят не малко хора, чийто дълбоки корени трябва да търсим далеч назад във времето – времето на Кирило-Методиевите ученици: Св. Климент Охридски, Наум, Горазд....
ТОП ОФЕРТИ! Нова Година в ГЪРЦИЯ! НОВА ГОДИНА В БЕЛГРАД! Нова година в ПРАГА! Нова година в МАКЕДОНИЯ!

Дестинации