Великден в Гърция, Кастория на езерото Орестиада и в Албания, Корча

За информация
02 980 44 59 / 0884 47 30 34 / 0887 76 45 57

M Принтирай
Описание
ВЕЛИКДЕН в ГЪРЦИЯ, Кастория и Корча в АЛБАНИЯ!
О-в Св.Ахил в езеро Малка Преспа и ЕЗЕРО Орестиада в КАСТОРИЯ и Корча в АЛБАНИЯ!

 • 17.04.2020 - 20.04.2020
 • 4 дни/ 3 нощувки/ 3 закуски/ 3 вечери
 • Хотели в центъра на Кастория на крачка от красивото езеро!


ПРОМОЦИЯ за Ранни записвания до 17 МАРТ – 359 лева!


Богата програма, включваща светините на България в някогашна област КУТМИЧЕВИЦА: КОСТУР и остров Свети Ахил в езеро Малка Преспа, пътуване до ГОРИЦА (КОРЧА) – част от славната област ДЕВОЛ, важен църковен и просветен център, сравним по важност с този в Охрид, разходка във ВОСКОПОЙЕ - важен център на Балканите, сравняван с Истанбул в 18-ти век!

ПРОГРАМА

1 ден: София – Кастория
Сутринта в 07:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута: София – Дупница – Благоевград - Кулата – Солун - Верия – Кастория. Пътува се по скоростната магистрала Виа Егнатия (Е-90). В ранния след обяд пристигаме в Кастория или още някога българският град – Костур, живописен град, удивително наподобяващ на град Охрид. За приликата допринася подобното разположение на полуостров в Костурското езеро - езеро Орестиада, допринася за приликата още и архитектурата на съхранените и до днес старинни къщи, застроени амфитеатрално по хълма, спускащ се към езерото, както и големия брой запазени и действащи и до днес повече от 70 на брой стари църкви, някои от които градени още по времето на цар Борис. Настаняване в хотел в самия център на Кастория, на крачка от езерото и забележителностите. Свободно време. Вечеря в таверна на брега на езерото. Нощувка.

2 ден: Кастория – Корча – Кастория – 135 км.
Закуска. Свободно време в Кастория.
По желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия до Албания и Корча (Горица – бълг.).
Сутринта в 09:30 часа Ви каним на едно пътуване в отминали времена на слава в област Девол – важен административен, църковен и културен център в Първата българска държава. В Девол княз Борис I гради една от седемте големи църкви, в Девол по повелята на княза Климент Охридски основава книжовна школа (впоследствие преместена в Охрид), все тук през 893 г. е изпратен и Наум Охридски и е учредена Деволската епархия.
Цел на пътуването ни е административният център на област Девол, преди и сега - град Корча или българският град Горица.
В наши дни пътешествениците определят Корча като малкият Париж на Албания заради културата и аристократичната му деликатност, забелязана не само в поведението на хората, но и в архитектурата му. Корча поддържа и традицията на своите "сокаци" (павирани тесни улички) с характерни къщи със стари дървени печки и вкусно готвена храна. Корча е най-посещаваният албански град във всеки сезон. През зимата е заобиколен от магията на снега, а през лятото привлича с чист въздух, бира „Корча” и серенадите - типична музика, която предимно се свири и пее от местни стари и млади китаристи.
Запознаване със забележителностите на Корча: впечатляващият нов катедрален храм „Възкресение Христово”, музеят на иконата – стара църква разделена на две части, в едната се помещава музея, фабриката за производство на бира, педагогическият музей и др.
Свободно време, за да се потопите във Великденската атмосфера на празнично украсеният град, да се разходите в старата градска част на Корча – базара с кокетни ресторантчета, кафенета и магазинчета. След обяд в 15:30 часа (албанско време) отпътуване за Гърция и Кастория. Вечеря.
По желание организирано посещение на Празнична Великденска литургия.
Нощувка.

3 ден: Кастория – езеро Малка Преспа – остров Свети Ахил - Кастория – 115 км.
Закуска.
В 10:00 часа се отправяме към до езерото Малка Преспа и остров Свети Ахил, разположен в езерото – островът на цар Самуил /включено в цената/.
На този остров се намирал легендарният град Преспа основан от цар Самуил през 10 век, тук била и една от любимите му резиденции. Тук са и руините на един от седемте катедрални храма, градени още от цар Борис, веднага след покръстването му. Именно в този разкошен храм със застроена площ от 968 м2, цар Самуил положил мощите на свети Ахил от Лариса, за да пази светеца и острова и българите. В средата на 20 век гръцки археолози при разкопки разкриха и доказаха, че в храма е бил погребан самият цар Самуил, както и неговия син цар Гаврил Радомир. Свободно време за разходка чаша кафе или възможност за обяд в страноприемницата на Коста от рода Петковци, предлагащ местни гозби. Завръщане в Кастория и хотела след обяд. След кратка освежителна почивка с автобуса ще се отправим към пещерата на Дракона с нейните седем на брой малки езера и красивият манастир „Света Богородица Мавротиса” граден през 10 век и както всички останали градени по това време черкви носи белезите на ранния български живописен стил. Завръщане в хотела.
Празнична ВЕЛИКДЕНСКА вечеря с жива музика.
Нощувка.

4 ден: Кастория - София
Закуска. В 10:00 часа освобождаване на хотела и отпътуване за България и София. Пристигане в София вечерта.

Хотели по програмата:
Допълнителна информация
ПРОМОЦИЯ за Ранни записвания до 17.03.2020!

Пакетна цена на турист в хотел Келетрон 2*:

Настаняване ПРОМО цени до 17 март
РЕДОВНИ цени
Възрастен в двойна стая 359 лв. 379 лв.
Трети възрастен 329 лв. 349 лв.
Дете до 09.99г. с двама възрастни в стая 315 лв. 335 лв.
Четворна стая - цена за 4 възрастни 1260 лв. 1340лв.


Пакетна цена на турист в хотел АНЕСИС 2*:

Настаняване ПРОМО цени до 17 март
РЕДОВНИ цени
Възрастен в двойна стая 375 лв. 395 лв.
Трети възрастен 329 лв. 349 лв.
Единична стая 435 лв. 455 лв.
Дете до 11.99г. с двама възрастни в стая 275 лв. 295 лв.

Пакетната цена включва:
 • Транспорт с лицензиран автобус за международни превози
 • 3 нощувки със закуски в избрания хотел 2* в центъра на Кастория на крачка от езерото и забележителностите
 • 2 стандартни вечери три степенно меню в близка таверна на брега на езерото
 • Празнична Великденска вечеря с жива музика в таверна на брега на езерото
 • Екскурзия до езерото Малка Преспа и остров Свети Ахил
 • Разходка с автобуса до манастир „Св. Богородица Мавриотиса” и пещерата на Дракона (не е вкл. входен билет за пещерата)
 • Мед. Застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК”Левинс”/ "Уника" с лимит 4000 евро
 • Водач от агенцията през цялото пътуване

Пакетната цена НЕ включва:
 • Туристическа такса - заплаща се лично в хотела
 • Целодневна екскурзия до Албания с Корча – 20 евро на възрастен; 10 евро дете до 12 год.; осъществява се при минимум 20 туриста
 • Музейни такси в Албания: около 500 албански леки
 • Доплащане към медицинската застраховка за хора от 65 до 70 г. - 5 лева; от 71 до 75 г. – 7 лева; от 76 до 85 г. – 15 лева.

Важна информация:
От 01.01.18 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща от туристите на място в хотела.
• за 5* хотели - 4 евро на стая, на вечер
• за 4* хотели - 3 евро на стая, на вечер
• за 3* хотели - 1.50 евро на стая, на вечер
• за 2*, 1* хотели - 0.50 евро на стая, на вечер

Начин на плащане:
 • Депозит – 30 % от пакетната цена
 • Доплащане – до 20 дни преди отпътуване

Необходими документи:
 • Валидна лична карта или задграничен паспорт
 • Няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА:
 • Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 35 туристи.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата.
 • Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност. Допълнителните екскурзии НЕ са подходящи за лица с намалена или ограничена подвижност.
 • Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.
 • Туроператорът е сключил застраховка „Отговорност на туроператора” по смисъла на чл. 97, ал.1 от Закона за туризма в ЗД „Евроинс “ АД и номерът на застрахователната полица е № 03700100002331/ до 22.11.2020 г.

Информация за посещаваните обекти:
 • Остров Свети Ахил в Малко Преспанско езеро - един остров в затънтените краища на Северозападна Гърция пази спомени за българското минало. Това е остров “Свети Ахил” в Малкото Преспанско езеро, което заобиколено от величествени планини се простира като обширно огледало сред възвишенията. Понтон в езерото, дълъг почти километър ни отвежда до острова „Свети Ахил”, от който ни делят само няколкостотин километра и… десет века история. Тук, на острова се е издигала любимата резиденция на цар Самуил. Когато човек се намира на острова, има чувството, че над него е само Бог, който държи това място в дланите си. Спокойните води на езерото и тишината наоколо изпълват душата с усещане за вечност, с усещането за онази хармония и сигурност, които са изпълвали първите хора при Сътворението. На източния склон на острова се издигат величествените останки на храма „Свети Ахил”. По размери храма не отстъпват на Голямата базилика в Плиска, построена при Свети княз Борис, покръстител на българите. Масивни стени и колони са обгръщали централния кораб. Каменна настилка, вдъхваща респект, води към обширен олтар. От тук патриарх Герман, духовния спътник на цар Самуил, е благославял България и народа й. По тесния коридор, към изхода, облицовани с тежки плочи, са подредени саркофазите на царското семейство. В единия от тях, през 1969 г. гръцкия археолог Николаос Муцопулос открива останките на цар Самуил.

 • Описание на Кастория
Кастория или още наричан от нас българите – Костур е живописен град, удивително наподобяващ град Охрид. За приликата допринася разположението му на полуостров в Костурското езеро - езеро Орестиада, допринася за приликата още и архитектурата на съхранените и до днес старинни къщи застроени амфитеатрално по хълма, спускащ се към езерото, както и големия брой запазени и действащи и до днес около 70 на брой стари византийски църкви.
Кастория е един от най-големите, както в миналото, така и днес, производител на кожени изделия и палта. В тази връзка – красиви и елегантни магазини за палта и кожени аксесоари, както и многобройни заведения по брега на езерото са другото изкушение за посетителите му.
Езерото Орестиада - разположено в Северозападна Гърция, недалеч от границата с Албания, между планините Витси и Грамо, дало името на областта. Езерото е част от групата на Егейските езера и е разположено на 630 метра надморска височина. Площта му е 28 квадратни километра, а водосборният му басейн e 253 квадратни километра. Дълбочината на езерото е приблизително 9 метра. Езерото е дълго 30 километра и има обем от 100 000 000 кубични метра вода; оформено преди около 10 милиона години, в него се вливат 9 малки реки и се срещат над 200 вида птици.


Непознатата Албания – антична, средновековна, православна, българска…..

 • Област ДЕВОЛ с Корча/ Горица и Воскопойе
Девол е историко-географска област разположена в земите на днешна Източна Албания. За първи път е присъединена към България от кан Пресиян към 842-843 г., а по времето на княз Борис I (852-889) град Девол е средище на административна област комитат, наричана в някои извори и Кутмичевица. Тук се издига една от седемте големи църкви, издигнати от Борис в България след покръстването. Князът изпраща в Девол Климент Охридски, който превръща града в средище на книжовна школа, преместена впоследствие в Охрид (Охридска книжовна школа). През 893 г. просветителската дейност на Климент в Девол е поета от друг ученик на Кирил и Методий – Наум Охридски. През същата година е учредена и Деволската епархия.
На територията на Девол се намират Корча и Воскопойе. Името на Корча идва от българското Горица, нарекли го така заради разположението му на невисок хълм.

 • КОРЧА – ГРАДЪТ на СЕРЕНАДИТЕ!
Разположен в подножието на планина Морава, Корча е един от големите градове в Албания със своите 80 хил. жители. Кръстопътното разположение на града в близост до Гърция и Македония и разнородното му население, състоящо се от албанци - 40%, гърци – 30% и българи – 20% допринасят за колоритното културно наследство от обичаи. Неслучайно Корча е смятан за люлка на културата и град на събитията в Албания. В Корча се провежда най-големият бирен фестивал в Албания, голямо събитие е и ежегодният карнавал тук, празненствата за Коледа и Великден, традиционните серенади и ред други активности.
Корча се слави и със стария си пазар/базар с калдъръмени улички, чиято реставрация вече започна. Корча може да предложи за всеки по нещо: традиционна кухня и напитки (не пропускайте да опитате местният специалитет лакрор), за любителите на историята и природата, за почитателите на религията и за търсачите на приключения.
Сред забележителностите на Корча е и музеят на иконата. Навремето, когато разрушил църквите в цяла Албания, Енвер Ходжа събрал всички икони в този музей, където се съхраняват и до днес няколко хиляди икони измежду тях и уникални образци.

 • Воскопойе
Или наричан още Москополе се намира на 21 километра западно от Корча, в планината Островица в Южна Албания, на 1160 m надморска височина. През 17 и 18 век Москополе бил в цветущ град с 60-80 хилядно население. В проспериращия град имало 20 до 26 хубави църкви, печатница (1720 г.) с гръцки и славянски букви, чиито издания намирали широко разпространение. Не липсвали училища, а също и иконописна школа, където се учели и млади българи. През 1744 г. в Москополе основали и "Нова Академия" - единственото християнско висше учебно заведение в Османската империя. В края на 18 в. градът е голям стопански, културно-просветен и християнски център на Балканите.
Йоасаф II Охридски, охридски архиепископ и патриарх от 1719 до 1745 г., е роден в Москополе. По негова повеля печатницата в Москополе за първи път отпечатва „Аколутия“, тоест Служба, на Свети Седмочисленици. Там Седмочислениците са възвеличавани като „спасение за българите“, „стълбове и равноапостолни пастири на България“. За пръв път житието и службата на св. Наум Охридски се печата също там (на гръцки) през 1740 г., с посвещение на архиепископ Йосаф. В 1770 г. тук се печата първият речник на съвременните езици албански, арумънски, гръцки и български.

ТОП ОФЕРТИ! All Inclusive Почивка в Марса Алам

Дестинации