Приказна КАРНАВАЛНА фиеста - Струмица и Науса - 17.02.2018 - една традиция в две държави!

За информация 02 980 44 59 / 0884 47 30 54

M Принтирай
Описание
Приказна КАРНАВАЛНА фиеста в СТРУМИЦА и НАУСА
Една традиция в две държави!

 • 17.02.2018 – 18.02.2018
 • 2 дни/ 1 нощувка/ 1 вечеря/ 1 закуска

РАННИ записвания до 22 януари ТОП цена от 139 лв!


Заповядайте с нас в събота, когато ще се потопим в свят обитаван от приказни герои, фантастични същества, исторически личности и филмови звезди, част от пищния празник на маските в Струмица – Рио де Жанейро за Македония.
Заповядайте с нас и в неделя, когато в Гърция и град Науса (някога българският град Негуш) ще Ви направим част от една различна и уникална по своята същност карнавална традиция - дефилето на „еничари и булки”, танцуващи под ритъма "патинада" - бавна мелодия възпроизведена от зурна!

ПРОГРАМА

1 ден: София - Струмица
Сутринта в 08:00 часа отпътуване по маршрут: София – Дупница – Благоевград – Сандански – Рупите – Петрич – Златарево. В ранния след обяд пристигане в Струмица, градът под „Цареви Кули“ и град на звездите, някогашния Астарион. Панорамна обиколка в града с автобуса. Събота е важен ден за Струмица и най-тържественият от Карнавалните дни, защото привечер от 18:00 часа е началото на пищно интернационално дефиле на маски и групи от всички държави заявили участие. В събота е и пазарен ден в Струмица – ден, в който земеделски производители от околните села излагат продукцията си на пазара и цари оживление… Предлагаме Ви две възможности: да останете в центъра на града, за да се разходите, да посетите кооперативния пазар и големият търговски център и да се насладите на вкусната македонска кухня в някой от многото ресторанти в центъра или да продължите с автобуса, за да посетим два средновековни манастира в околностите на Струмица (включено в пакетната цена). Отправяме се към село Велюса и манастира „Света Богородица Милостива”, разположен в подножието на планина Еленица. Манастира е основан през 1080 год. от монаха Мануил, който по-късно става и епископ на Тивериопол (Струмица). След като се запознаем с дългата и интересна история на тази достолепна средновековна обител, ще продължим към манастира „Свети Леонтий” в село Водоча.
На изхода на с. Водоча, само на 4 км. северозападно от Струмица, величествено се издигат реставрираните куполи на църквата „Свети Леонтий”. За него местните археолози твърдят, че е построен от цар Гаврил Радомир, за да приюти ослепените войници на Самуил. Избождането на очите станало на това място и затова то получило името Вадиочи, което постепенно се трансформирало във Водоча. Днес, след възстановяването на манастира същият е седалище на струмишкия митрополит Наум. Завръщане в Струмица и свободно време.
В 19:30 часа отпътуване за Гърция. Настаняване в хотел в района на Науса. Вечеря. Нощувка.

2 ден: Науса - София
Закуска. В 10:30 часа отпътуване за Науса, втора по големина община в окръг Иматия. Градът е живописно разположен в подножието на източната част от планината Вермио. Разходка в красивия парк „Свети Николай” с вековни дървета платани и посещение на едноименната църква в парка. Включване в карнавалните тържества на града. Уникалното в карнавала, провеждан в Науса, са неговите основни герои: еничар и булка. Ролите и на двамата се изпълняват от млади мъже, които танцуват по улиците на града, съпровождани от музиката на зурна и тавор. Мъжете носят маски, изрисувани с черти на лицето, облечени са в къси плисирани поли, известни като fustanellas, а нанизи от сребърни монети (флорина) и различни дрънкулки, красящи гърдите им звънят при всяко движение. "Звънът от среброто, също като звъна на камбаните, е трябвало да "събуди земята". Свободно време, в което можете да се насладите на местни кулинарни специалитети и прословутото вино на Науса. След обяд в 15:30 часа отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта.

Допълнителна информация
Пакетна цена на турист:
Настаняване ПРОМО цени до 22 януари Редовни цени
Възрастен в двойна стая 139 лева 149 лева
Единична стая 169 лева 179 лева
Трети възрастен 129 лева 140 лева
Дете 0-07.99 г. с 2-ма възрастни в стая 125 лева 135 лева

Пакетната цена включва:
 • Транспорт с лицензиран автобус за международни превози
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Гърция, района на Науса
 • 1 стандартна вечеря без напитки – тристепенно меню в ресторанта на хотела
 • разходка с автобуса до манастири в околностите на Струмица
 • разходка в парк „Свети Николай”
 • Застраховка помощ при пътуване в ЗК „Уника” с лимит 2000 евро
 • Водач от агенцията по време на пътуването

Пакетната цена НЕ включва:
 • Разходи за обекти посещавани по желание
 • Доплащане към медицинската застраховка за хора от 65 до 70 г. - 3 лева; от 71 до 75г. – 6 лева; от 76 до 85 г. – 15 лева.

Необходими документи:
 • Лична карта или задграничен паспорт.
 • За непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие.
 • Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА
 • Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.
 • Туроператорът е сключил застраховка „Отговорност на туроператора” по смисъла на чл. 97, ал.1 от Закона за туризма в ЗД „Евроинс “ АД и номерът на застрахователната полица е № 03700100001305/ 23.11.2017 г.


Полезна информация за близката и малко позната дестинация – СТРУМИЦА

Струмица – наричана в древността Астарион и Тиверопол е древно селище на „Царевите кули”, на звездите, на Светата Дева, на карнавалите, на първите християни, на ослепените самуилови войни, на мъченичеството и православните ценности. Градът е древен, но жив и младолик, даващ подслон на хиляди поколения и родове, натрупал хиляди пластове история, отпечатал хиляди човешки съдби. Струмица е само на 230 км разстояние от София, разположен на 256 м.надморска височина в красивата Струмишка котловина, заобиколена от планините: Беласица, Огражден и Еленица.

Крепост „Цареви кули”- е разположена на хълма южно от град Струмица. Мястото е било лесно за отбрана поради факта, че е оградено отвсякъде със стръмнини. Крепостта е играла важна роля в отбранителната система на Беласишката битка през 1014 г. за разлика от други твърдини, крепостта над Струмица не е била завладяна от византийския император Василий ІІ. В момента крепостта се реставрира и все още не е готов пътя до нея.


Описание на Науса в планината Вермион

Науса е разположен в източното подножие на планината Вермио на височина 330 м. над морското равнище. През града протича река Арапица, разделяща града на две части, по течението на реката има серия красиви водопади и е разположен паркът Свети Николай (Агиос Николаос).
Според античните автори първите обитатели на района на Науса са фригите, изместени по-късно от македонците. В равнината под днешна Науса до село Левкадия е разположен македонският град Миеза или Меза, открит при разкопки през 50-те години на 20 век. Според Плутарх край Миеза в Храма на Нимфите е имал училище великият Аристотел и в него три години е учил Александър Македонски:
„После като място, където учител и ученик могат да се трудят и учат, той им определил Храма на нимфите край Миеза, където и до днес на посетителя се показват каменните седалки и сенчестите пътеки на Аристотел...
В римско време градът е известен с името Нова Аугуста (на латински: Nova Augusta) и гръцкия му вариант Неа Августа (Νέα Αυγούστα). Постепенно през Средновековието името се променя в Нягуста (Νιάγουστα) и Нягуса (Νιάγουσα), откъдето се появява и българският вариант НЕГУШ. Гръцкото име продължава да еволюира през Няуса (Νιάουσα) в днешното официално Науса (Νάουσα).
Древност и настояще се преплитат и живеят в съзвучие в днешна Науса. До старинните къщи са изградени съвременни сгради, до калдъръмените улички са прокарани широки пътища, подпомагащи трафика. На площадите и кръстовищата, под вековните чинари нови и старинни чешми щедро предлагат ледено студена вода на минувачите..
Основният поминък на населението е селското стопанство с изразено овощарство, а вино производството слави града и извън Гърция. Основните сортове грозде застъпени тук са: негушка (произлизащо от българската форма на името на града Негуш) и пополка.

…за КАРНАВАЛА в НАУСА

Карнавалът се празнува навсякъде из цяла Гърция, но само в град Науса ще станете свидетели на танца на „еничари”, танцуващи под ритъма "патинада" – бавна тъжна мелодия възпроизведена от зурна! И този звук на зурна ще се приближава към Вас бавно и ще става все по-силен и по-силен, приближавайки се докато не почувствате как таборът, който го придружава, кънти във вас, като второ сърце! В този момент групата на "еничарите и булките" преминава край Вас! Млади и стари еничари размахват сабите си, танцувайки "патинада" след тях са музикантите, последен е и лидера на групата, който проверява всичко наоколо и инструктира кои песни ще се играят. Ако не чуете зурната и не видите играта на еничарите, не сте били на карнавала в Науса!

Маската (Pròsopos) е най-важният елемент от костюма, използван за традиционния карнавален обичай в Науса, Иматия, Северна Гърция. В древността Карнавалът повтарял традицията да се приветства пролетта и да се отдава почит на гръцкият бог на виното Дионис.
Характерът на Карнавала се променил през 1705 г. До настъпването на 1705 година Науса се ползвала от специалната привилегия да бъде освободена от задължението да изпраща невръстните си мъжки чеда за еничари в Османската империя. В 1705 год. обаче привилегията е забравена и турски войници влизат в Науса, за да отведат момчетата. Не им се получило на натрапниците, които до един били избити. В отговор на това османската армия нападнала града, убивайки много мъже.

На следващата година и от тогава и до сега, в памет на нещастното събитие групи танцьори в ритуалните маски на лицата си обикалят Науса, следвайки стандартен маршрут вътре в града, идентичен с маршрута който се използва по време на гръцкия православен обичай на "Epitaph" (Epitaph) по време на Великден.

Има само две работилници, които произвеждат тези ръчно изработени маски, използвайки плесени от 18-ти век. Маските са направени от дебела кърпа, покрита от двете страни с чист пчелен восък. Това помага на танцьорите да се охладят, тъй като няма отвор за носа и много малък отвор за устата. Така приготвената маска се боядисва от външната страна с темперни бои на яйчна основа. Мустакът е направен от конски косми и катран, а най-впечатляващият елемент на маската е "tarampoulo", тюрбан от чиста коприна с дължина 3,6 метра, прикрепен към маската със специален възел.

Информация за КАРНАВАЛА в Струмица – градът Рио де Жанейро за Р. Македония!

СТРУМИЦА – град, провеждащ уникални карнавални тържества от незапомнени времена е член на Международната Асоциация на карнавалните градове с абревиатура - FECC от 1994 година, самата асоциация е учредена и съществува от 1981 год. Всяка година FECC провежда международни конгреси на Карнавалните градове, домакин на един от конгресите е и Струмица през 1998 год. На 17-тия конгрес на престижната международна асоциация проведен в Аруба, Струмица е удостоена със знамето – символ на асоциацията и почетна титла – Световна Карнавална Столица за 1977 – 1978 година!

СТРУМИШКИЯТ КАРНАВАЛ е един от най-важните обичаи и една от най-интересните традиции, провеждащи се тук от незапомнени времена, посветен е още на сгодените двойки. Всяка година в началото на великденските пости (около Сирни Заговезни) - Струмица се превръща в малкия ... Рио де Жанейро - кипи живот, градът е обитаван от приказни герои, фантастични същества, исторически личности и филмови звезди. При това, цели 7 дни.
Празничната фиеста започва още в четвъртък с маскен концерт на централния площад в града. В петък пък на маскен бал, предстои изборът на Принцът и Принцесата, които ще предвождат Карнавалното шествие. В събота вечер е главната тържествена международна КАРНАВАЛНА ВЕЧЕР, в която дефилират всички заявили участие в карнавала, както от Македония, така и от други страни. В неделя се провежда традиционния Детски Карнавал в деня за прошка. В понеделник (чист понеделник) по християнска традиция се приготвя сварен бял боб и се открива изложба на карикатури, раздават се награди за карикатура и афоризъм на тема Карнавал. Във вторник тържествата продължават със „Струмишки Карнавал“ - традиционно шествие на маскираните годеници, при което се посещават къщите на сгодените девойки, а те трябва да познаят сред посетителите - маскирания си годеник. Вечерта пък от 19:00 часа се раздават наградите от Международната Карнавална вечер. В сряда е заключителната част, в която основно място заемат обичаите свързани със Сирни Заговезни.

И ако сме успели да Ви заинтригуваме, заповядайте с нас и се слейте с този пищен празник на маските в Струмица – Рио де Жанейро за Македония...


НОВОГОДИШНИ ТОП ОФЕРТИ! ТОП ОФЕРТИ! НОВА ГОДИНА В БЕЛГРАД НОВА ГОДИНА В СКОПИЕ НОВА ГОДИНА В ГЪРЦИЯ

Дестинации