Едно пътуване до Чешката столица - Прага

За информация
02 980 44 59 / 0884 47 30 34 / 0887 76 45 57

M Принтирай
Описание
Едно пътуване до Чешката столица - Прага

Какво да видим в Прага? - Всичко!
Човек, веднъж стъпил на земята на смелия Ян Хус и веднъж вдишал въздуха на веселяка Швейк, се връща отново там, запленен от очарованието на този град!

Прага е град, разделен буквално на две от река Вълтава. В началото Прага е била съставена от 5 независими града: Храдчани (Местността на Замъка), Мала Страна (Малкия Квартал), Старе Место(Стария Град), Нове Место (Новия Град) и Йосефов (Еврейския Квартал). В последствие те са образували ядрото на Прага, изпъстрена с множество виещи се улици и алеи, магазини и бутици, барове е кафенета. Както за всеки европейски град, така и за Прага е валидно правилото, че най-добре можете да почувствате пулса на града като се разходите в него, като се слеете с местното население и като оставите сетивата ви да се насладят на всичките му аромати.
Храдчани
Намира се в центъра на Pražský hrad (Пражкия Замък) – мястото на президентския офис и стотици години е седалище на Кралското семейство. Пражкият Замък се издига на хълма над града, западно от река Вълтава. В подножието на Храдчани се намира Малкия квартал – място с множество жилищни сгради, издигнати за дом на благородниците от 17 и 18 в. Малкият квартал е свързан със Стария град чрез впечатляващия Karlův most (Моста Чарлз Бридж).
Центърът на Стария град е площад Староместки.
Това е едно от местата, което може да посетите, за да се потопите в блясъка на Коледните базари в Прага. Всяка година на това място се издига голямо Коледно дърво, потънало в светлини и блясък. Базарите ежегодно започват на 26 ноември, продължават през целия декември и приключват на 06 януари. на-големите Коледни базари в Прага се разположени главно на Староместки площад и Площад Венецеслав. По-малки базари може да намерите на Хавелска Трзисте, Намести Миру и Намести Републики. Където и да се намирате по време на базарите, ще се потопите в тази атмосфера на дървени бараки и щандове, предлагащи всякакви видове малки занаятчийски произведения и Чешки специалитети, включително играчки от дърворезба, плетени дантели, керамики, стъклени фигурки и коледни украси. Не може да не опитате вкусните медени сладки с джинджифил, наденица, изпечена на барбекю, горещ пунш с подправено вино, докато уличните музиканти, местни и международни хорове, наред с музикални ансамбли се грижат за вашето настроение. Целта на тези базари е хората да се съберат заедно, да споделят коледния дух и да си припомнят старите традиции, запазени и до днес. Рождество Христово си остава най-важният празник за чехите, като често семействата приготвят пържен шаран, гарниран с картофена салата на Бъдни вечер.
За разлика от нея, вечерята в Новогодишната нощ в Прага също представлява голямо тържество, но голяма част от семействата сервират варена свинска глава с настърган хрян и ябълка. Повечето млади хора излизат по улиците, тъй като в Новогодишната нощ могат да се видят зрелищни фойерверки.

Притеглен от магнетизма на Прага и от красотата й, всеки посетител намира причина да посети отново централния градски площад Староместки - място, където хармонично съжителстват сгради с напълно различни архитектурни стилове - готика, барок, ренесанс... Там, в сърцето на Стария град, ще видите един от символите на площада - готическата църква "Дева Мария Тин", известна на всички като Тин. Църквата е изградена през 1365 г. и се свързва с реформаторското движение в Бохемия. От началото на 15-ти век е основна хусистка църква. На фасадата е монтиран символът на златен потир , тъй като хусисткият крал Иржи Подебрадски получава своето първо причастие именно тук и то със златен потир. След 1621 г. този потир бива претопен и става част от статуята на Мадона, която го замества. В северната страна на църквата е поставен красив портал (изработен 1390 г.), украсен със сцени от страстите Христови. Сред тъмния интериор на сградата, може да видите няколко готически скулптури на Голгота, калаен съд от 1414 г., както и готически амвон от 15-ти век.

На площад Староместки се намира и монументът на Ян Хус - национален герой на чешкия народ, проповедник, философ и идеолог на чешката Реформация. Ян Хус е бил свещеник, а за кратко време и преподавател и ректор в Пражкия университет. Именно неговите последователи поставят началото на течението на "хусистите". Католическата църква обявява неговите проповеди за еретични и е отлъчен от Църквата, а по-късно и изгорен на клада. Неговата смърт отприщва военния конфликт от 1419 до 1434, наречен Хусистки войни. Легендата разказва, че когато го привързали за стълба и натрупали около него дървата за кладата, Кардиналът му предложил за последен път да се отрече от учението си. Ян Хус категорично отказал и останал верен на думите си, които произнася в една от неговите проповеди: „Ако забележа в заповедите на папата нещо, противоречащо на истината, то аз никога няма да се подчиня, дори ако поставите пред мен огън, приготвен за изгаряне на тялото ми“. След отказа му да се покае, палачът запалил кладата, но огънят не се разгорял бързо. Тогава една старица от тълпата се навела, взела сноп съчки и ги хвърлила в огъня. Виждайки това, Ян Хус, който през целия си живот защитавал бедните, изрекъл думите, които отекват и до днес: „О, свещена простота!“

И като че да напомня за ония времена, на Староместки площад се намира и красивата барокова църква "Свети Николай". На мястото на днешната църква е имало сграда от 12-ти век. Там е била разположена стара енорийска църква, посрещаща и изпращаща местни жители и гости. През 1620 г. става част от бенедиктински манастир. Днешната сграда е завършена през 1735 г. като фасадата й е бяла, а статуите на нея са дело на легендарния Антонин Браун. През 1781 г. император Йосиф II затваря всички манастири, които не извършвали общественополезна дейност. Тогава църквата била оголена, но възстановена по време на Първата световна война, когато полковникът, ръководил местните войници, използвал местни художници. Не по-малко интересна е църквата и отвътре. Куполът й е осеян с фрески, посветени на живота на свети Николай и свети Бенедикт, а в нефа може да се види огромен полилей във формата на корона. Днес много успешно се провеждат концерти там, тъй като акустиката на църквата е изключително голяма.

Площад Староместки пази и една от най-известните емблеми на Прага - Астрономическият часовник Орлой. Това е най-старият и най-сложно устроен часовник не само в Европа, но и в света. Разположен върху стените на кулата на старото кметство, този интересен символ на Прага представя движението на Слънцето и планетите, разположението на зодиакалните съзвездия и броят на часовете дневна светлина всеки ден. Показвайки точно време всеки ден, часовникът буквално оживява на всеки кръгъл час, когато започва „разходката на апостолите”. Тогава се отварят двете му прозорчета и оттам една по една излизат малките цветни фигурки на 2-те апостола, които започват своята разходка, обикаляйки в кръг. Трябва да видите това събитие нощем, когато часовникът е красиво осветен! Когато Апостолите приключат разходката си, ще чуете кукуригането на златен петел – символ на пробуждането и на новото начало. Но това не е всичко…. Когато чуете звънът на камбаната, вдигнете поглед към часовника, за да видите скелета, който държи пясъчен часовник, както и фигурките, стоящи от двете страни на циферблата. Те символизират някои от човешките грехове, напомняйки ни, че всичко в този живот е преходно:
Разточителство – в образа на ухилен мъж,
Скъперничество - символизирано от мъж, който държи в ръцете си торба със злато,
Суета – представена от мъж, който постоянно се гледа в огледалото…
Една стара градска легенда разказва, че чешкият майстор, който проектирал часовника бил осъден на слепота до края на живота си, за да не може да построи същият часовник в друг град. Преди да го ослепят, майсторът пожелал да отиде и да види творението си за последен път. Тогава той повредил часовника и никой не успял да го поправи в продължение на 100 години.

И както казва един от големите майстори на езика на сатирата и автор на легендарния образ на Швейк, чешкият писател хуморист Ярослав Хашек: "Всеки може да сгреши, а ако започнеш прекалено дълго да мислиш за нещо, навярно вече грешиш!" Ако не сте посетили Прага, не сте отпили глътка от неповторимата чешка бира и не сте вдишали дори и частица от въздуха на хусистите - не се замисляйте и го направете скоро!

Чешката кухня
Традиционната чешка кухня определено не изобилства от вегетариански ястия. Менюто на чехите е богато на месо и местни продукти и разбира се, поднесено с изобилно количество бира. Страната може да се похвали с някои от най-качествените продукти като риба, пушени меса и диворастящи гъби. С времето най-добрите готвачи в Прага започват да използват и по-леки храни в чешката кухня, прилагайки по-съвременен поглед върху традиционните ястия. Освен ресторантите, предлагащи вкусната чешка кухня, градът изобилства със заведения, предлагащи различни видове ястия от азиатска, френска, италианска и др. кухни.
Едни от най-интересните ястия, характерни за традиционната чешка кухня, предлагащи се в Прага, са:
  • Безмесното smažený sýr (пържено сирене), което се сервира върху хляб в стил шницели. Обикновено се сервира с чипс и малко майонеза.
  • Известният на всички шницел, който понякога се прави от kuřecí (пилешко) или vepřоvý (свинско). Те могат да се пържат или панират и обикновено се предлагат с резенче лимон и картофи с печено свинско, кнедли и гулаш.
  • Триумфът в чешката кухня: koleno (джолани) - с хрупкава коричка и сочни, крехки късчета месо, което лесно се отделя от костите. Пушеният джолан е дори още по-вкусен и се сервира доста често с малки кисели краставички, горчица и зелена салата. Джоланите често се готвят в тъмна бира, като по този начин кожата му придобива леко сладък вкус.

Една стара история с вкус на хмел...
Като споменахме бирата, трябва да отбележим интересният факт, че половин литър бира струва по-евтино от чаша газирана вода или чаша кафе. Културата в Чехия, наречена бира, започва през X век, когато е пренесена от родния й Мюнхен. Оттогава пивото съпътства бита и ежедневието на чехите дотолкова, че през 1348 г. кралят реформатор Карл освобождава от данъци пивоварите за 12 години, с целта да инвестират в новоизграждащия се район на Прага, отвъд Карловия мост. В резултат на това решение, за няколко години броят на пивоварите в Прага достигнал 140! Днес в цялата страна броят им е по-малък. В онези дни бирата в Прага е била само тъмна, каквато се пие и до днес в Чехия в големи количества. Днес в много Европейски страни, сред които е и Чехия, консумацията на тъмна бира е целогодишно. През 1841 г. австрийският пивовар Антон Дреер открива нов метод за ферментация на бирата и поставя началото на производството на светла бира. Една година по-късно е основана пилзенската пивоварна - първото голямо предприятие, създадено чрез обединяване на малки производители. Резултатът е една от най-добрите бири в света - Pilsner Urquell. Без значение къде в Прага се намирате, няма да попаднете на „лоша” бира. В Чехия повечето заведения са брандирани, като лидери са Pilsner Urquell и Velkopopovicky Kozel, но можете да се насладите на вкусовите качества на бири като Budweiser Budvar, Staropramen, Gambrinus Pilsner, Bernard, Starobrno и др. В Чехия един бранд не значи ограничен избор, тъй като големите пивоварни произвеждат освен класическият светъл пилзенер в няколко разновидности – от супер лек до по-тежък, но и няколко вида тъмни, пшенични и червени бири. В някои фабрики се произвежда и комбинация от тъмна и светла бира – ржезане пиво – интересен вкус за любителите на по-различния вкус бира. Основната и най-обща разлика между тъмното пиво и светлата бира е, че тъмната бира има леко сладникав вкус, докато светлата бира нагарча. За чехите пиенето на бира е удоволствие, което да споделят с приятели в кръчмата и да се насладят на огромна порция свински джолан. Според традициите на местните, пивото се пие на три големи глътки, с които халбата трябва да се пресуши. Това не бива да ви стряска, защото пилзенерът в Чехия е с ароматен и мек вкус, с ниско съдържание на алкохол, чийто основни съставки са хмел от сорта Saaz, моравски малцов ечемик и чешки лагерни дрожди. Всичко това се смесва с любовта и страстта на пивоварите. Чешката бира се характеризира с висок градус – 10, 11, 12 или 13, но това не бива да ви плаши, тъй като този градус показва екстрактното съдържанието на пивна мъст, алкохолният процент е около една четвърт от него. Например пилзнер с 10 градуса, има алкохолно съдържание около 3 процента. За разлика от белгийци и французи, чехите не са почитатели на високоалкохолните бири, но пък за сметка на това са номер едно по консумация на бира на глава от населението в света – около 170 литра на човек годишно. Но дори и да сте опитали класическите видове бира, едно от най-интересните изживявания в Прага са микропивоварните с прилежащите им кръчми. Усещането от вкуса на пивото е неповторимо, когато погледът ви галят големите медни казани, в които се вари бирата и които се намират в самите заведения. В днешно време в Прага има около десетина микропивоварни.

Транспорт в Прага
За да разгледате най-добре центърът на Прага препоръчваме пешеходната обиколка. За дълги разстояния най-удобен начин на придвижване е градският транспорт, който включва метро, трамвай и автобус. Билетите, закупени за един вид транспорт важат и за друг, в зависимост от времетраенето на билета и пътуването. Билет можете да закупите на всяка спирка на метрото, в хотелите и т. н. като се купува предварително и след това просто се означава на апаратите за отпечатване на датата и часа на влизане в метрото. За късните нощни превози има специална линия с нощни трамваи, които работят след полунощ.

Безопасност
Прага е сравнително безопасен град, но е добре да знаете, че има някои измами, които се прилагат върху туристите. Добре е да внимавате за следните неща:
Измами в заведенията:
Най-разпространената измама е таксуването за допълнителни екстри като подправки, хляб или земелки на масата. Обикновено някъде в менюто, но на трудно за откриване място, е записано, че хлябът не се таксува. Простото разрешение на този проблем ако не искате да плащате за тези неща е да помолите персонала да ги вземе, тъй като дори и да не ядете от тях и се намират на масата Ви, Вие сте задължени да ги платите. Такъв проблем обикновено не се среща в първокласните ресторанти.
Общата сметка написана на ръка – ако не получите подробна сметка, направете бърза приблизителна калкулация и ако имате някакви съмнения, помолете персонала за подробна сметка. Това се случва най-вече в заведенията, но в ресторантите не е обичайна практика.
Измами с групови сметки - Ако плащате голяма сметка за повече хора е доста лесно да Ви прибавят няколко допълнителни екстри към сметката.
Измами с такса обслужване - според Чешкия закон, сметката винаги включва такса обслужване, но не включва някои услуги по избор. Затова общата сума на сметката трябва да включва в себе си 10%. Понякога ресторантите се опитват да убедят клиентите, че трябва да оставят допълнителни 10%. Това не е правилно.
Измами в такситата:
бърз таксиметров апарат – тарифата на таксиметровия шофьор изглежда добре, но когато проверите пропътувания километраж и общата такса, те не си отговарят. Това означава, че шофьорът използва нагласен таксиметров апарат, който таксува повече, отколкото би трябвало. Поради тази причина, винаги проверявайте предварително каква би трябвало да е приблизителната такса.
погрешна тарифа - пропътуваните от таксито километри изглеждат наред, но цената е прекомерно завишена. Често тя се вдига от “тарифата за багаж” или “тарифата за извънградско шофиране”. Шофьорът вероятно ще има готово обяснение. Например, таксиметровите шофьори, работещи за определена фирма, поставят различни тарифи – някои по-ниски, а някои по-високи (например, когато повикате такси по телефона, те използват по-евтина тарифа, в сравнение с тарифата, която ще платите, ако спрете такси на улицата и пр.).
ресто - шофьорите ще Ви кажат, че съжаляват, на нямат да Ви върнат ресто – те считат това за бакшиш, или ще Ви върнат ресто в друга валута, като се надяват да не знаете как изглеждат местните стотинки.
Друга практика и т.нар. „обиколен маршрут”. Тарифата на таксито и разстоянието са нормални, но Вие сте се возили доста повече от необходимото, тъй като шофьорът преднамерено е избрал по-дълъг маршрут, за да му платите повече.
Измами с обмен на пари - основно има чейндж бюра, които взимат комисионни
ТОП ОФЕРТИ! All Inclusive Почивка в Марса Алам

Дестинации