15 забележителнсти, които трябва да видиш в Барселона

За информация
02 980 44 59 / 0884 47 30 34 / 0887 76 45 57

M Принтирай
Описание
15 МЕСТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ВИДИШ В БАРСЕЛОНА

Въпреки, че не е столица на Испания, Барселона е най-посещаваният от градовете в страната. Градът е разположен в североизточната част на страната. Явява се столица на автономната област Катулония. Населението на Барселона наброява над 1.6 милиона жители.

Шарен, красив, светъл, морски и заобиколен от зеленина град. Това е Барселона. Може да бъде описан с още хиляди думи, но винаги ще има нещо недоизказано. Този огромен град е изключително европейски и е събрал в себе си всички особености на испанския начин на живот в комбаниция с модерните европейски традиции.

Това е един от градовете, които задължително трябва да се посетят поне веднъж в живота. Освен многобройните забележителности, Барселона има свой собствен дух, който отличава този град от всички други. Атмосферата е лежерна и те подтиква да се забавляваш. Когато се разхождаш из улиците му и откриваш прелестните му площади, може да забележиш и някой доста ексцентричен минувач до себе си.

Въпреки че се различава от Мадрид и други Испански градове, Барселона притежава всичко, което трябва да има един истински Испански град. Във въздуха на града се долавя характерната жизнерадостност и лекота на местния начин на живот и по-небрежния поглед към реалността, в която иначе всички сме потънали. Напомнят ти го и онези възрастни и достолепни испанци, които срещаш по улиците или в заведенията – те са доживели достойни старини и носят годините си с гордост, гледат на живота отгоре и с усмивка. В Барселона няма грам консервативност – това, казват някои, е свободната столица на Европа.

Наред с атмосферата и неустоимия си чар, Барселона е дом на някои невероятно красиви забележителности, които не може да пропуснеш. Такива места, които задължително всеки турист трябва да види.

1. ЛА РАМБЛА (La Rambla)
Тава е най-популярната централна улица на Барселона с дължина 1.2 километра. Тя започва от статуята на Христофор Колумб и води чак до традиционния център на града. Основната част от улицата е пешеходна зона, осеяна с множество зеленина, магазинчета и кафенета. На пъстрата улица „Ла Рамбла“ можеш да си купиш сувенири, да слушаш мелодиите на улични музиканти, както и да се освежиш с безалкохолни напитки или да се сгрееш с горещ чай.

2. ЕШАМПЛЕ (Eixample)
Новият град или Ешампле е градски район с много сгради в стил модерн, наложил се втората половина на XIX век и характеризиращ се с пищната си орнаментика по сградите. Отличава се с правилните си форми на застроеност, което го прави уникален. От птичи поглед се забелязват характерните за архитектурата на този район множество квартали оформени като правоъгълници със скосени ъгли.

3. ТРИУМФАЛНАТА АРКА
Триумфалната арка в Барселона е много подобна на тази в Париж. Намира се на метри от парк Цитаделата и е служила за главен вход на Световното изложение, проведено в Барселона през 1888 г. Арката е изпълнена в неомавритански стил от архитект Жузеп Виласека и Казанова.

4. ПАРК ЦИТАДЕЛАТА
Този вълшебен зелен кът се намира в центъра на града, близо до парламента. Прекрасно място за разходки и почивка, той е оазис в големия град. Големият фонтан, езерото и зоологическата градина са само част от забележителностите на парка.

5. МУЗЕЯТ ПИКАСО
Музей, който е задължителен за посещение в Барселона от любителите на изкуството. Тук е събран целия творчески живот на великия художник. Изложени са над 3 500 творби на автора – скици от детските му години, гравюри, керамика.
Работно време:
от Вторник до Неделя от 10:00-20:00

6. ПАРК ГЮЕЛ
Паркът Гюел е едно от архитектурните бижута на Барселона, както и един от най-впечатляващите паркове в света. Проектиран е от Антонио Гауди по поръчка на един испански индустриалец, който е смятал да го превърне в жилищен комплекс. Проектът обаче бил твърде радикален за времето си и не бил добре приет, поради което били построени само 2 от планираните 60 къщи. Дори самият Гауди е живял в една от тях за известно време. По-късно имотът е закупен от общината и е превърнат в парк. Още с влизането, чувството за реалност сякаш изчезва. Човек попада сред множество колони във формата на палми, борове, кактуси, каменни късове, превърнати в тераси. Тук е и най-дългата пейка на света във формата на морска змия. Огромната тераса, замислена като пазар за обитателите на жилищния комплекс, предлага спираща дъха гледка към града. Голям гущер, обсипан с множество разноцветни каменни плочици стои в основата и сякаш пази входа към терасата. Архитектурата на парка е уникална, пренася посетителите си в тотално друга атмосфера и се отличава силно от монотонния градски пейзаж.

7. НАЦИОНАЛНИЯТ МУЗЕЙ НА ИЗКУСТВАТА MNAC и МАГИЧЕСКИТЕ ФОНТАНИ НА МОНТЖУИК (Montjuic)
Богатата колекция на музея включва скулптури, платна на Ел Греко, Веласкес, Рубенс, гравюри, фотографии. От входа на музея, който се намира на хълма Монтжуик, се разкрива красива гледка към града, а вечерното шоу на фонтаните е доста впечатляващо. Този спектакъл на водата, светлината и музиката трябва да се види задължително. Прекрасният шедьовър носи наслада на всички възрасти посетители и не случайно е сред най-посещаваните фонтани в света.

8. САГРАДА ФАМИЛИЯ
Саграда Фамилия (Sagrada Familia, в превод “Светото Семейство”) – Храмът е проектиран от Антонио Гауди. Началото на строежа е поставено 1882 г., но и до днес той не е завършен. По-оптимистичните прогнози са, че до 50-60 години храмът ще бъде окончателно построен. Частите му са в различен архитектурен стил, като преобладава идеята на Гауди за елементи взети от най-добрия, според него, архитект – майката Природа.
Стълбите в кулите на Саграда Фамилия са във формата на гигантски каменен охлюв. Някои от външните колони са носени от костенурки. Колоните във вътрешността на храма наподобяват гора от дървета, които се разклоняват в покрива. Някои достигат до 21 метра височина. Отдалече погледнати, фасадата и осемте кули приличат на пясъчен замък, какъвто строят децата на плажа. Отблизо, се виждат хилядите детайли, малки каменни скулптури, украсяващи Саграда Фамилия.
Във вътрешността се провеждат строителни работи, така че е по-интересно отвън. Но ако решите да влезете, с асансьор се достига до върховете на кулите, от където се разкрива гледка към целия град.
Работно време:
от октомври до март от 9:00-18:00
от април до септември от 9:00-20.00

9. ГОТИЧЕСКИЯТ КВАРТАЛ
Изгубете се по павираните тесни улички, очертани от барове и чудати магазинчета в средновековния квартал Бари Готик. В последствие е почти сигурно ще се окажете на Ла Рамбла, която огражда квартала от другата страна.
Това е най-старият квартал в града и е доста различен от всичко друго.Тесни калдъръмени улички, високи готически сгради и первази с цветя – така изглежда старата Барселона. Бавна разходка из Готическия квартал в слънчева утрин гарантирано ще ти донесе наслада.
Катедралата “Санта Креу и Санта Еулалия”
В сърцето на готическия квартал колосалната неоготическа катедрала е толкова впечатляваща отвън, колкото и отвътре. Свободният вход сутринта и късно следобед си заслужава да се осмелите да влезете вътре и да огледате високите куполовидни тавани, колони и пътека, очертана от палми, портокалови дръвчета и ята от бели гъски.

10. КЪЩИ БАТИЙО (casa Batllo), ЛА ПЕДРЕРА (La Pedrera)
И двете са дело на Гауди по поръчка на индустриални магнати и са разположени на централни търговски булеварди.
Къща Батийо е известна и още като “къщата на костите” , заради фасадата й. Изумително странна, къщата е връх на модернизма. Керемидите на покрива наподобяват рибени люспи, а във вътрешността й няма прави ъгли.

11. ПУБЛИЧНОТО ИЗКУСТВО НА ХУАН МИРО
Заради колекцията от любими тукашни артисти към Фондация Хуан Миро си заслужава да се бръкнете в джоба, но навсякъде в града можете да видите безплатно фантастични скулптури на Миро. Паркът Хуан Миро е дом на неговата 22-метрова скулптура на Жена и Птица, покрита с цветни стъклени плочки и извисяваща се драматично от бълбукащ басейн. Има също така и мозайка на Миро по централната алея Ла Рамбла, както и още една, поставена на външната стена към Терминал 2 на летището.

12. ПИСТАНИЩЕТО НА БАРСЕЛОНА (Port Vell), АКВАРИУМЪТ
Любимата ми част от града. Морските градове имат някакво особено очарование, но Барселона има специално място в сърцето ми заради красивата, дълга около 3 километра крайбрежна алея с палми.
В този район се намират паметникът на Колумб, Аквариумът, IMAX кино, въжената линия между кулите Сан Себастия и Мирамар, Олимпийското пристанище, хотел Артс. Тук е и рибарският квартал Барселонета, където може да се хапнат вкусни морски деликатеси.
В пристанището акустират стотици яхти и кораби, от последен писък на техниката, до стари реконструирани галери. Разходката с корабче дава интересен поглед към града от морето.
Работно време на Аквариума:
целогодишно от 9:30-21.00
от юни до септември от 9:30-21:30
от юли до август от 9:30-23.00

13. СТАДИОНЪТ НОУ КАМП И МУЗЕЯТ НА ФК БАРСЕЛОНА
Стадионът е много стръмен, като и най-задните седалки имат идеална видимост към терена. В музея са изложени трофеите на ФК Барселона и екипите на известни играчи. В сутерена се намира сувенирния магазин на отбора. Когато Барса играе, улиците на града опустяват. Всички са си у дома или по кафенета и ресторанти, където гледат мача.

14. ПАЗАРЪТ „ЛА БОКЕРИЯ“
Известният закрит пазар е цветна експлозия от плодове, зеленчуци, морски деликатеси, редици хамон и няколко умопомрачителни месарски стоки. Ще намерите тапас барове, пицарии и всякакви видове продукти, които можете да опитате преди да купите.

15. ОГЛЕЖДАЙТЕ СЕ ЗА УЛИЧНО ИЗКУСТВО!
Художниците на графити в Барселона са една горда компания и ще намерите чудесни техни примери, изложени по целия град, особено в кварталите Ел Равал и Поблену. Градът също така има дълга традиция на улично изкуство и скулптури. Някои по-познати творби са: Пеикс (гигантска скулптура на риба, направена от Франк Гери, гледаща към плажа); 15-метровата глава на Барселона на Рой Лихтенщайн, разположена на пристанище Вел; паметникът на Антони Тапиес в почит на Пикасо, разположен по уличката на Пикасо; и огромната котка на Фернандо Ботеро по Рамла дел Равал.

А още няколко интересни неща за този прекрасен град избрахме да ви споделим с видео на Vagablothers&

http://youtu.be/IbmrqYjyBnU
ТОП ОФЕРТИ! All Inclusive Почивка в Марса Алам

Дестинации