МУЗЕИ В БЕЛГИЯ

За информация
02 980 44 59 / 0884 47 30 34 / 0887 76 45 57

M Принтирай
Описание

МУЗЕИ В БЕЛГИЯ

 

 


БРЮКСЕЛ

 

Градският музей на Брюксел се помещава в т. нар. „Кралската къща”, една от най-красивите исторически сгради на площад “Гран плас” в Брюксел. Първата постройка датира още от XII век - скромна дървена сграда за продажба на хляб. През XV век тя е преустроена в каменна за нуждите на администрацията на херцога на Брабант. В сегашният й вид е от XVIII век, когато става собственост на Корпорацията на производителите на бира и е напълно реновирана в неоготически стил. Днес музеят съхранява произведения на Питер Брьогел, Рубенс, изключително ценна колекция от фаянс и порцелан от XVIII век, сребърни съдове, фламандски гоблени, старинни мебели и стъклописи, свързани с историята и развитието на града. На втория етаж се помещава гардеробът на малкия Жюлиен – тук са изложени костюмите на един от символите на града – малкия пикльо, наречен от фламандскоезичните белгийци Манекена Пис, а от франкофоните – малкия Жюлиен. Множеството одежди, между които традиционни костюми от различни страни, са подаръци от видни личности и държавни глави. При различни поводи бронзовото момченце бива обличано в някои от тези дрехи, например – на националния празник на Франция, 14 юли, можете да го видите в унифарма на френски гвардеец, на празника на пожарната – в пожарникарска униформа и пр. Гардеробът съдържа повече от 400 костюма, сред които е и традиционната българска носия и сурвачка.

 

Кметството на Брюксел, подобно на Кралската къща, е част от впечатляващия ансамбъл от сгради, оформящи площада „Гран плас”, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Сградата е строена в периода 1402-1455 г. по проект на архитекта Якоб Ван Тиенен в стил пламтяща готика. Кулата на Кметството, висока 96 м, е един от символите на белгийската столица. На върха й се намира статуя на Архангел Михаил, светецът покровител на града. Кметството на Брюксел е едно от най-красивите в Европа. По негов модел са стоени тези във Виена и Мюнхен. Независимо от факта, че и до днес тук се помещава кабинетът на кмета на Брюксел, гостите на града могат да посетят част от залите в него и да се насладят на произведенията на изкуството, които се намират тук - статуи, живописни платна, портрети и фламандски гоблени.

 

Атомиумът е една от най-посещаваните туристически атракции в белгийската столица. Намира се в парка Хейзел. Неговият строеж е свързан с организирането на Световното изложение в Брюксел през 1958 г. Белгийците решават да съградят по повод на това изложение нещо уникално и така се появява проектът на Андре Уотъркейн - конструкция, която представлява модел на молекулата на желязото, увеличена 165 милиарда пъти и тежаща 2400 тона. Тя е с височина 102 м, с 9 стоманени сфери (атоми), свързани помежду си посредством големи метални търби. Днес 6 от сферите, с диаметър 18 м, са отворени за посетители – в тази най-долу може да се види постоянната експозиция, посветена на Световното изложение от 1958 г, а от най-горната се открива прекрасна панорама към целия град. В останалите се помещават изложбени зали, музей на медицината, концертна зала, изискан ресторант с типична белгийска кухня и други атракции, до които се стига благодарение на вградени в свързващите тръби ескалатори. Особен интерес за най-малките предствлява специалното помещение за деца, където ги очакват много игри и изненади, а децата на възраст от 6 до 12 години могат дори да пренощуват тук.

 

Пaркът Мини Европа се намира в близост до Атомиума, и преставлява миниатюрен модел на Европа. Той е построен през 1989 г, върху площ от 24 000 кв м, която приютява най-забележителните постройки на страните от ЕС. От началото на 90-те години да днес екип от експерти и изкуствоведи избира над 350 модела на най-забележителните архитектурни паметници в Стария континент, които са представени под формата на макети. Символ на Англия е 4-метровият модел на Биг Бен, на Италия - Дворецът на дожите и венецианските канали, а на Франция - Айфеловата кула и замъците около река Лоара, на Холандия – амстердамските канали и пр. България е представена с макет на Рилския манастир, който е и първият православен храм в парка.

 

Паркът на петдесетгодишнината (Le Parc du Cinquantenaire) е построен по поръчка на белгийския крал Леополд II през 1880 г, когато се навършват 50 години от създаването на Белгия като независима държава. Няколко години по-късно, по повод Международното изложение на науката и индустрията (1888), което се провежда в парка, изниква и Дворецът на петдесетгодишнината - изящна постройка в неокласически стил на архитекта Жедеон Бордьо. Днес паркът е един от най-красивите в Брюксел, разположен на повече 30 хектара. Класическите градини, дългите алеи и красивите лаврови дръвчета пренасят посетителите в друга епоха. Множеството интересни музеи – Кралският военноисторически музей, Музеят на авиацията, Музеят на автомобила и Кралският музей за изкуство и история правят престоя изключително интересен. В Кралския музей за изкуство и история се намира третата по богатство сбирка от мумии в света след тези на Египетския национален музей и на Бритайнския музей. Колекцията на музея включва предмети от Древните цивилизациии в Европа, Африка, Азия и Америка, национална археология и приложни изкуства. Забележителна е колекцията на египетско изкуство, в която влизат повече от 11 000 експоната от всички периоди на развитие на египетската цивилизация. Сред шедьоврите са: варовиковата статуя, наречена „Дамата на Брюксел” (около 2700 пр. Хр.), главата на фараон Микерин (2500 пр. Хр.), редица берелефи, мумии и техните саркофази, които по един изчерпателен начин демонстрират погребалните обичаи и вярванията в Египет.

 

Музей на старото изкуство (Musee d'Art ancien) – разполага се в дворец в класически стил от края на XIX век, към който е достроено ново крило, този музей е световно известен с колекцията си от творби на майстори от ранната фламандска школа, както и от известни картини на Питер Брьогел и на Рубенс.

 

Музей на мадерното изкуство (Musee d'Art moderne) – музеят е открит през 1984 г и се състои от две части – сградата с вход откъм „Плас Роаял” приютява временни експозиции, а постоянната експозиция се намира в една подземна сграда, вкопана на осем етажа под земята, около един пилон от светлина. Приютява колекция от скулптура, живопис и графика от XX век – от фовизма до съвременното изкуство.

 

АНТВЕРПЕН

 

Къща-музей на Рубенс – в музеите и църквите на Антверпен Рубенс присъства навсякъде, но именно в тази къща, която той купува през 1610 г, след като се жени за Изабел Брант, можем най-силно да усетим духа на великия художник. Той живее тук близо 30 години и я превръща в бляскав дворец. В нея рисува най-значимите си късни произведения – „Градините на любовта”, „Трите грации” и „Съдът на Парис”, предназначени за Испанския кралски двор. Рубенс умира тук, на 63 годишна възраст, и е погребан в църквата „Свети Яков”. Къщата-музей на великия художник е запазила автентичните си мебели от XVII век, множество картини и портрети, както и статива, на който той е рисувал. Забележително е, че в голямата зала, която е служела за ателие на художника, има трибуна, откъдето жителите на Антверпен можели да се наслаждават на картините на великия си съгражданин и да го наблюдават как работи.

 

Катедралата на Антверпен е сред най-посещаваните паметници на града. Освен със своите размери (най-голямата готическа катедрала в Белгия и една от най-големите в света, седемкорабна), със своята 123-метрова кула и с красивата си готическа архитектура, тя привлича милиони туристи и с множеството произведения на изкуството, които украсяват нейния интериор. Сред тях са няколко огромни картини на Рубенс: “Успение Богородично” (над централния олтар ), „Издигането на Кръста” (вляво на трансепта) и триптиха “Свалянето от Кръста” (вдясно на трансепта), „Възкресение” (във втория параклис на деамбулатория), както и “Тайната вечеря” - на Ото ван Вийн (при когото е учел Рубенс), “Сватбата в Кана Галилейска” от Мартин де Вос, „Св. Франциск” от Мурийо и др. Любителите на скулптурното изкуство могат да се полюбуват на прекрасната готическа скулптура на Мадоната с Младенеца от карарски мрамор, дело на анонимен автор от XIV век, красивия амвон, статуите на 4-те жени, символизиращи Европа, Африка, Азия и Америка и др.

 

Църквата „Свети Якоб” се намира близо до къщата-музей на Рубенс. Тя е строена между 1506-1656 г. в готически стил. В миналото и до наши дни църквата е една от началните точки на прочутия поклоннически маршрут, известен още като „Пътят към Сантяго”, в който крайната точка е испанския град Сантяго де Компостела, където се намират мощите на Свети Яков, един от първите мъченици за Христовата вяра. Интериорът е украсен с картини на майстори от Антверпенската художествена школа като Рубенс, Хендрик Ван Бален, Якоб Йорданс. Красивата енорийска църква е известна най-вече с това, че тук е погребан великия художник Рубенс. Погребалният параклис на най-именитият жител на града се намира зад хора и над гроба на художника е изложена една от неговите последни картини – „Девата и светците”. Смята се че в образа на Девата Рубенс е вложил портрет на първата си съпруга, Изабел Брант, в образа на Мария Магдалена – портрет на втората си съпруга, Хелене Фурмент, а образът на Св. Георги е автопортрет на художника.

 

Национален музей на марината – разположен е на брега на река Шелда, в остатъците от крепостта Стеен, построена през 843 г, за да защитава решенията на Вердюнския договор (договорът, който разделя на три империята на Карл Велики). Тук, чрез картини, скулптури, географски карти, глобуси, документи, макети на кораби и пр., е илюстрирана богатата история на речното и морско корабоплаване в Белгия (не трябва да забравяме, че Антверпен е едно от най-големите пристанища в света).

 

ТОП ОФЕРТИ! Тунис ЕГИПЕТ

Дестинации