МУЗЕИ В ХЪРВАТИЯ

За информация
02 980 44 59 / 0884 47 30 34 / 0887 76 45 57

M Принтирай
Описание

МУЗЕИ В ХЪРВАТИЯ

 ЗАГРЕБ


 


Музей на съвременното изкуство – галерията променя периодично екскозицията си, поради невъзможност да изложи всичките си 4000 картини, сред които немалко творби на Пикасо, Вазарели, Фернан Леже.

 

Музей Мимара – музей на изкуствата, открит е за посещения през 1987 г. в стара сграда от ХІХ век в неоренесансов стил. Наречен е на името на дарителя на колекцията, съдържаща близо 3750 експоната – предмети на изкуството от различни техники и материали, от различни култури и цивилизации.

 

Галерия Щросмайер – разположена е на втория етаж на Хърватската академия за науки и изкуства. Колекцията й е дарение от епископ Щросмайер, чиято статуя се издига зад музея. Тук можете да се насладите на творби на европейски майстори (италианци, фламандци, французи), както и на хърватски художници от периода ХІV-ХІХ век.

 

Музей на наивизма – смята се, че е първият по рода си в света. Експонатите са основно дело на хърватски творци, но музеят притежава творби и на световно известни автори – живопис, скулптури, рисунки, плакати. Музеят често организира тематични и ретроспективни временни изложби на артисти в този стил, експертни срещи, ролеви игри и уърк-шопове.

 

Музей на занаятите и изкуствата – основан е през 1880 г. с идеята да се запазят творбите на изкуството и занаятите пред заплахата от настъпването на индустриалните продукти. С неговите над 160 хил. експоната, той е с ранг на национален музей за опазване на художествените предмети и историята на материалната култура в Хърватия.

 

Археологически музей – колекцията му се състои от над 400 хил. различни артефакти и паметници на културата, събирани през годините от различни източници. Най-известни са Египетската колекция, мумията от Загреб и платнищата с най-стария етруски надпис в света, както и нумизматичната колекция.

 

Музей на естествената история – притежава една от най-големите колекции от неандерталския период, намерена на едно място – артефактите, каменните оръжия и инстументи от праисторическия човек от Крапина.

 

Загреб Арт павилион – изложбен център, построен в неокласически стил от виенските архитекти Хелмер и Фелмер, най-известните дизайнери на театрални сгради в Централна Европа (архитектите на Народния театър в София). Той е една от най-известните забележителности в града.

 

 

ТОП ОФЕРТИ! МАЛДИВИ ЗАНЗИБАР ЕГИПЕТ

Дестинации