МУЗЕИ В ДАНИЯ

За информация
02 980 44 59 / 0884 47 30 34 / 0887 76 45 57

M Принтирай
Описание

МУЗЕИ В ДАНИЯ

 


 

КОПЕНХАГЕН

 

Националният исторически музей на Дания се намира в двореца на датския принц. Красивата каменна сграда е построена средатата на XVIII век от Николай Ейгтвед, един от популярните местни архитекти. Тук е съсредоточена голяма част от историческото наследство на Дания отпреди 14 000 години. Представени са артефакти от Ледниковия период, през епохата на викингите и до днес. Няколко са постоянните изложби, които може да се посетят - археологическа, праисторическа, етнографска, нумизматична, природонаучна и документална колекция с уникални паметници, написани на руническо писмо. Музеят предлага и специална секция за деца, където чрез забавление и игри, те могат да научат за историята на една от най-старите монархии в света.

 

Глиптотеката на Карлсберг е една от най-старите галерии в Дания, основана през XIX век от големия ценител на изкуствовото - кралят на бирата и създател на търговската марка „Карлсберг”, Карл Якобсен. В музея са изложени произведения на изкуството от Античността до наши дни. На първия етаж е предствена обширна колекция от от гръцки, египетски, етруски и римски статуи, както и скулптури на известни творци, сред които Дега, Канова, Жан-Батист Карпо и др. Тук е изложена и най-богатата колекция на Роден, извън пределите на Франция, включваща повече от 30 негови произведения. Невероятна колекция от живопис с картини на известни импресионалисти и постимпресионисти като Моне, Мане, Тулуз-Лотрек, Пол Синяк, Гоген, Ван Гог, както и на Пикасо и други сюрреалисти може да се види на втория етаж на глиптотеката.

 

Музеят на Бертел Тордвалдсен се намира в центъра на Копенхаген, на едноимения площад, и е сред най-посещаваните в града. Тук може да се види цялото творчество на датсткия скулптур (в оригинали и копия), изцяло повлияно от изкуството на Древна Гърция и Рим. Дълги години Бертел Тордвалдсен живее извън Дания и, когато окончателно се връща в родината си от Италия, си мечтае за музей, който да събере творчество му. Четири години след неговатат смърт, през 1848 г, в специално построената сграда, отваря врати музеят на Бертел Тордвалдсен. Музеят е изключително приятен за посещение и приютява една изключително пълна колекция от творби на големия скулптор. Тук могат да се видят скулптури, картини, скици и графики на твореца. Изложена е колекцията на Тордвалсен от антични предмети, статуи и монети. Сред най-прочутите произведения на Бертел Тордвалдсен са скулптурата на Христос, чиито оригинал може да се види в катедралата „Света Богородица” в Копенхаген, а в музея е нейното копие, както и прочутият швейцарски лъв, пронизан с копие, чийто оригинал се намира в Люцерн, който символизира героичната смърт на деветстотин швейцарски войника от личната гвардия на френския крал Людвик XVI по време на Революцията.

 

Замъкът Розенборг е сред забележителностите на Копенхаген, които не бива да се пропускат. Ренесансовият палат е построен през далечната 1632 г и е обкръжен от красива ботаническа градина, която представя датската флора. Градината възниква през ХІХ век на мястото на военно-укрепителни съоръжения и заема площ от 10 хектара. Тук се намира и Музеят на датските крале, където са изложени скъпоценностите на Короната.


 

ТОП ОФЕРТИ! Лято в Гърция Тунис ЕГИПЕТ

Дестинации