МУЗЕИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

За информация
02 980 44 59 / 0884 47 30 34 / 0887 76 45 57

M Принтирай
Описание

МУЗЕИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

 

 


ЛОНДОН

 

Британският музей (входът е безплатен) е най-старият музей в света. Той отваря вратите си през 1753 г., за да приюти колекцията на известния лекар Ханс Слоун (1600-1753) с предмети от цял свят. Поради непрекъснато нарастващия обем на колекцията, а също и поради големия брой посетители през 1824 г., било решено музеят да се премести в нова, по-голяма, специално построена за него сграда - това е днешната сграда на музея. Тя е завършена през 1848 г. и има квадратни основи. Неин архитект е Роберт Смерк. Планирането на вътрешния двор на музея, който обхваща читалнята на някогашната Британска библиотека, е направено от известния съвременен архитект Норман Фостър. Покривът на вътрешния двор е конструкция от стъкло и стомана, която се състои от 1656 двойки стъклени плоскости, и е поставена през 2000 г. Вътрешният двор има площ 7100 кв. м. и е най-големият покрит площад в Европа. Музеят показва около 6 милиона обекта, които документират културната история на човечеството от най-стари времена до днес. Прочут е с египетските мумии, една кариатида от Еректиона и фрагменти от мраморните фризове на Партенона от Акропола, Розетския камък, мраморите на Елгин и др. съкровища.

 

Националната галерия (входът е безплатен)  е една от най-внушителните галерии за изобразителни изкуства в света. Основана е през 1824 г. от британското правителство по предложение на крал Джордж IV. Началото на колекцията се поставя със закупуването на 38 платна, сред които картини от Рубенс и Рафаело. Централната сграда на галерията е построена в неокласически стил от Уилям Уилкинс през 1838 г. През 1991 г. е завършено и крилото „Сейнсбъри”, където са изложени картини от ранния Ренесанс. Националната галерия съхранява над 2 300 творби от ренесансовите творци на 13 век до импресионистите на 19 век. Тук най-силно застъпени са Ранният италиански ренесанс (1250-1500), холандската и испанската живопис от 17 и 18 век, както и произведения на френските импресионисти.

 

Музеят на Виктория и Албърт (входът е безплатен) е най-големият музей в света за декоративно изкуство и дизайн. Основан е през 1852 г. като музей на манифактурата, за да вдъхновява студентите, занимаващи се с дизайн, но през 1899 г. бил преименуван от кралица Виктория в памет на покойния й съпруг, принц Албърт. В момента това са няколко музея в един от тях – Националният музей за изкуство и дизайн, са изложени националните колекции от скулптури, акварел, портретни миниатюри, художествена фотография, тапети и плакати. Музеят на Виктория и Албърт притежава най-богатата сбирка от италианска скулптура извън Италия и най-изящната колекция от индийско декоративно изкуство.

 

Природонаучният музей (входът е безплатен) притежава колекция, състояща се от повече от 68 милиона вида и един милион книги и ръкописи. Огромната, наподобяваща катедрала сграда в неоготически стил е сама по себе си произведение на изкуството. Тя е завършена през 1881 г. от Алфред Уотърхоус и използва революционни за времето си строителни техники. Скелетът от стомана и желязо е прикрит от арки и колони, богато украсени със скулптури на растения и животни, а самата сграда е покрита с бежева, синя и с цвят на пчелен мед теракота. В този музей може да се разгледа една от най-богатите колекции на скелети и макети-възстановки на динозаври в света.

 

Галерията Тейт Бритън (входът е безплатен) е с изключително национален характер. Тук могат да се видят платна на британски художници от XVI век до наши дни. Заслуги за създаването на галерията има захарният милионер Хенри Тейт, който води през XVIII век обществено движение, настояващо за излагането на най-доброто от британското изкуство. Самият Тейт предлага на нацията своята колекция от картини, както и пари, с които да осигури сграда за излагането им. В галерията Тейт е изложено наследството на Търнър.

 

Лондонската кула (Тауър) е една от главните туристически атракции на Лондон. Тук се намира Съкровищницата на кралицата - една от най-големите колекции на корони в света (тук можете да видите най-големите и най-известни диаманти в света като Кохинора, Първата, Втората, Третата и Четвъртата звезда на Африка и много други уникални скъпоценни камъни, инкрустирани в корони, диадеми, жезли, пръстени и пр. символи на кралската власт), а главна причина те да бъдат съхранявани именно тук е, че Лондонската кула е все още кралски дворец, въпреки че няма монарх след Хенри VII, който да е живял тук. В Тауър се намирали още Кралският монетен двор, Общественият регистър, Кралската менажерия, Кралската обсерватория. Днес посетителите могат да разгледат и изключително интересния оръжеен музей, помещаващ се в Бялата кула, където е изложена богата колекция от рицарски доспехи. Лондонската кула е всъщност най-старата крепост в града, построена през далечния XI век от Уилям Завоевателя, за да брани Ситито. Посетителите могат да се разходят по крепостните стени и да влязат в кулите им, сред които печално известната Кървава кула, където са били затворени и най-вероятно убити двама млади принца, почти деца, по време на т. нар. Война на розите (1455-1485) – войната между фамилиите Йорк и Ланкастър за престола. Не забравяйте да обърнете внимание на огромните гарвани, крачещи достолепно по градинките между сградите във вътрешността на крепостта. Легендата твърди, че, ако всички гарвани от Тауър отлетят, крепостта ще падне. Затова кралицата си има гард по гарваните, чието основно занимание е да бди над комфорта на птиците и редовно да заповядва да им се подрязват крилата... за всеки сучай...

 

Бъкингамският дворец служи за официална лондонска резиденция на британския монарх от 1837 г., а днес е административното седалище на кралицата. От лятото на 1993 г. част от дворецът е отворен за публиката. Възможно е да се посетят някои от служебните стаи и галерии, тронната зала и др., както и част от парка – най-голямата частна градина в Лондон. Бъкингамският дворец има 775 стаи, включващи 19-те служебни стаи, 52 кралски и гостни спални, 188 спални за персонала, 92 офиса и 78 бани. Повече от 400 души работят тук, а всяка година около 50 000 гости участват в организираните банкети, приеми и кралски градински партита. Въпреки, че не е нито галерия, нито музей, Бъкингамският дворец притежава безценни произведения на изкуството, които са част от Кралската колекция – една от най-големите в света. Всеизвестна туристическа атракция е смяната на караула пред Бъкингамския дворец – церемонията и униформите на гвардейците не са променяни от времето на Тюдорите. Смяната на караула може да се наблюдава от 11.00 ч в дните, когато не вали.

 

Двореца Кенсингтън – сто години след кралица Виктория и няколко години след трагичната смърт на принцеса Даяна, дворецът откри колекцията от кралски церемониални одежди. Представени са дрехи от минали столетия, множество шапки, обувки и облекло, носено от британската кралска фамилия.

 

Музеят на Мадам Тюсо е един от най-посещаваните в Лондон. Представлява първата в света изложба на восъчни фигури на знаменитости. Мадам Тюсо научава изкуството да прави восъчни фигури във Фрация, правейки смъртни маски на жертвите на Френската революция. През 1835 г. тя урежда изложба на най-прочутите от тях именно на това място, където днес се намира музеят. Днес туристите имат възможност да посетят различните зали – тази на „Суперзвездите”, „Духът на Лондон”, „Залата на ужасите” и много други. Изключително ценни са оригиналните маски и восъчни фигури, дело на мадам Тюсо, сред които тази на мадам дьо Бари, една от най-известните фаворитки на Людвик XV, и вълнуващият автопортрет на мадам Тюсо.
ТОП ОФЕРТИ! Лято в Гърция Тунис ЕГИПЕТ

Дестинации