МУЗЕИ В ГЪРЦИЯ

За информация
02 980 44 59 / 0884 47 30 34 / 0887 76 45 57

M Принтирай
Описание

МУЗЕИ В ГЪРЦИЯ

 


СОЛУН


 

 

Археологическият музей е основан е през 1962 г. по повод честванията на 50 години от освобождаването на Солун. Тук се намира една от най-мащабните колекции на гръцката археология. Експонатите на гръцко изкуство идват основно от археологическите разкопки в географска област Македония и обхващат различни епохи – от Ранна Античност до Късна Римска епоха. Най-известни са предметите от некропола Дервени. През 2000 г. музеят е изцяло реновиран, като постоянната експозиция е разделена хронологично на четири отделни периода, а петата й част е посветена на колекцията от златни предмети.

 

МЕТЕОРА Първият изграден манастир е Преображенският, известен повече като Големият Метеор. Основан е през 1356 г от дошлия от Света гора монах Св. Атанасий Метеорски на най-високата скала, издигаща се на 534 м надморска височина. Последователят на Св. Атанасий, Св. Йоасаф, член на сръбското кралско семейство, разширява манастира и го обогатява с реликви и с художествени предмети. Силно впечатление прави църквата на манастира „Преображение Господне”, построена по образец на светогорските манастирски храмове, във формата а кръст. Стените й са красиво изографисани с библейски сцени и сцени от житията на различни светци. До входа на манастира се намира и полуразрушената килия на създателя му – Св. Атанасий Метеорски, предствляваща малка постройка в скалата, където са положени мощите на светеца. В миналото отшелниците са се качвали по скалите с помощта на стъпала, направени от забити в скалите дървени дъски, или били изтегляни с въжета. Днес Големият Метеор е напълно достъпен, а изкачването до върха лесно и удобно, посредством малък тунел, издълбан в скалата и 146 стъпала.

 

 Манастирът „Св. Стефан” е най-богатият и най-лесно достъпният в Метеора. Той е построен на върха на голяма скала, до която се стига без особени усилия. Строежът му датира от XIV век, а негови ктитори са видни предствители на сръбския и византийския царски дворове, сред които и византийският император Адроник Палеолог (1328-1341). Днес манастирът функционира като женски метох, а монахините му са изключително образовани. Затова и манастирският комплекс се е оформил като културен център в региона, където се провеждат различни занятия и се проучват религиозни текстове.

 

Русанският манастир или „Св. Варвара Русану” е един от най-старите манастири в Метеора, а историята му е неясна и оплетена в легенди. Нито произхода на името на манастира, нито точната дата на неговото възникване могат да бъдат доказани исторически. Най-популярната версия е, че първият обитател на скалата е отшелникът Русаний, а 1388 г. е годината на възникването му. Единствените неопровержими сведения са от времето на строежа на манастирската църква „Преображение Христово”, а именно от XVI век. Църквата притежава безценни стенописи. През следващите векове манастирът постепенно запада, подложен на нападения и обири от страна на друговерци и разбойници. Възстановен е едва през втората половина на XX век и днес функционира като женски метох.

 

Манастирът „Св. Варлаам” е сред внушителите монашески обители. В миналото той е бил духовното средище на Метеора. Възникването му се свързва с името на отшелникът Св. Варлаам, живял през XIV век, но истинският манастирски живот започва през XVI в., когато тук се появяват двамата монаси от знатен произход Нектарий и Теофан. Те построяват комплекса, заедно с двете красиви църкви, посветени на тримата йерарси и на Светата Троица. Стройната организация, която Нектарий и Теофан създават, допринася за обогатяването и изключителния разцвет на манастира през следващите векове. Посетителите могат да се поклонят пред останките на обичаните от всички ктитори Нектарий и Теофан.

 

Манастирът „Свети Николай Анапавсас” е построен върху огромна скала, чиито връх е с много ограничена площ. Това създава впечатлението, че постройката му е изсечена в самия камък. До нея водят една наклонена пътека и няколко стълбички, изсечени в скалата. Вътрешната част на манастира е уникална, предствлява малък лабиринт, поради липсата на достатъчно пространство. На първия етаж се намира храмът „Св. Николай”, чиито стенописи са изрисувани от най-яркия предствител на Критската художествена школа – Теофан Стрелидзас. Характерната за неговото творчество цветова хармония прави произведенията му живи и уникали, а досегът с тях карал и най-заклетия атеист да повярва в Христовата вяра.

 

Мастирът „Света Троица” – скалата, на която е построен манастирът, е без съмнение най-красивата в Метеора, а пейзажът, който се открива от нея - изключително живописен. Той възниква през втората половина на XV век, а монахът Деметрий се счита за негов основател. Двете малки манастирски църкви „Свети Йоан Предтеча” и „Света Троица” са красиво изографисани, с ценни икони и реликви. В миналото поклонниците са се качвали с помощта на подвижни стълби или мрежи, но днес към Светата обител води пътека със 140 изсечени в скалата стъпала.

 

КОРФУ

 


Старата крепост е построена от венецианците в периода, когато са били владетели на острова (1386-1797). Издигната е на самия край на скала, с укрепления по целия периметър. Природата и времето си казват думата и някои части на крепостта, най-вече от източната страна, бавно ерозират и падат в морето. Въпреки това интериорът е реставриран и крепостта се ползва за културни събития – концерти или продукции от типа „Звук и светлина”, когато сред руините се пресъздават исторически събития чрез използване на звуци и специални светлинни ефекти, с Йонийско море за фон. Централната най-висока точка на крепостта се откроява като гигантски естествен обелиск с нейната наблюдателна кула на върха и голям кръст над нея.

 

Музеят на азиатското изкуство се намира в двореца „Св. Михаил и Св. Георги”, в самия център на Керкира. Запазен е интериорът от краткия период, когато британците са владели острова (1814-1864).  Има богато украсена мебелировка и декорации. Колекциите включват японски графики, китайски порцелан, индийски скулптури от бронз и други материали, дърворезби. Някои от дървените и бронзовите предмети са изключително добре изпълнени, най-вече сцените на божества в еротични пози.

 

Археологическият музей е построен в периода между 1962-1965 г. Първоначалното му предназначение е било да се поместят тук археологическите разкопки от Храма на Артемида в Корфу. През 1994 г. е разширен с още две зали за по-новите находки от старата крепост. Основните експонати на музея са каменният фронтон на горгоната от Храма на Артемида (най-старата подобна находка в Гърция); каменна скулптура на Дионисий; мраморен торс на Аполон; малки глинени статуетки на Артемида, открити в малкия храм в Канони; монети от различни епохи, открити при различни разкопки на острова.

 

По време на Вашият препоръчваме да посетите:

 

Палеокастрица е едно от най-красивите места на остров Корфу. Ще ви впечатлят няколко невероятни плажа с кристално чиста вода, сгушени по бреговата линия или разпръснати в маслинови, лимонени и кипарисови градини. Мнозина трърдят, че това е било мястото на двореца на крал Алкинос. Пейзажа комбинира синьо-зелени води и живописни заливи и е само малка част от гледките, които ще ви завладеят. Тук можете да посетите Византийския манастир на Панагия.

 

Сидари се счита за едно от най - красивите места на острова, уникално със своя пясъчен канал образуван от морските води " Канала на любовта ". Двореца Ахилион/XIX в./ - място на разкоша и легендата, построен от Императрица Елизабет, известна като Сиси.Лятната резиденция на Австрийската императрица е смесица от стилове, характерни за всяка една от залите изпълнини с красиви статуи, картини и стенописи. Уникални дворцови градини. 

 

Корабчето “Калипсо стар” “Калипсо стар” ви предлага екзотично едночасово пътуване със специално конструирано корабче, чието прозрачно дъно ви позволява да изследвате и да се насладите на вълнуващия и завладяващ свят на морското дъно. С голямото си разнообразие и красота, подводния свят ще ви удиви. Като допълнение, двата морски тюлена – Симба и Анна ще ви изпълнят уникално подводно шоу, по време на кратката ви почивка на остров Видо.

 

ВЕРГИНА

 

Вергина: На мястото на днешна Вергина се намирала древната столица на Македония, Еге, която по-късно е преместена в Пела. Проф. Манолис Андроникос първи се натъква на входа на гробницата. Той открива и гроба на Филип Македонски. Скелетът на древния владетел се е запазил непокътнат в златен ковчег с македонската звезда с шестнайсет лъча. Наблизо са открити още два царски гроба, в които има издълбани фризове и други поставяни при погребания предмети. Днес, най-ценните експонати се намират в Археологическия музей в Солун. Не е за подценяване и музеят във Вергина, където могат да се видят гробовете, изложени зад предпазно стъкло. Освен царските гробници тук се намира и Палатицийският дворец, строен след Филип и Александър Македонски.

  

 

ТОП ОФЕРТИ! Лято в Гърция Тунис ЕГИПЕТ

Дестинации