МУЗЕИ В СЛОВАКИЯ

За информация
02 980 44 59 / 0884 47 30 34 / 0887 76 45 57

M Принтирай
Описание

МУЗЕИ В СЛОВАКИЯ

 БРАТИСЛАВА

 

Словашкият национален музей се намира в Стария град на Братислава, на крайбрежната дунавска улица „Ваянске набрежие”. Сградата на музея е дело на архитекта М. Харминец и е построена в периода 1925-1928 г. Музеят обединява още 18 музейни експозиции, повечето от които се намират из цялата страна. В Словашкия национален музей можете да разгледате природонаучна, археологическа, етнографска, историческа и нумизматична ескпозиция. Често музеят организира интересни временни изложби на различна тематика.

 

Словашката национална галерия е най-големият музей на словашко изобразително изкуство. Основан е през 1949 г. И първоначално е поместен в двореца Естерхази и в помещенията на някогашните Водни казарми. През 50-те години на XX век дворецът е преустроен специално за нуждите на националната галерия, а през 70-те е разширен. Експозициите на Словашката национална галерия представят картини, скулптури, графики и експонати на декоративно-приложните изкуства.

 

Михалската порта е единствената средновековна постройка, запазена в словашката столица до наши дни. Предполага се, че е построена в началото на XIV век и представлява порта с голяма кула, които са били част от крепостните стени на някогашна Братислава. Името й датира от 1758 г. когато портата е реконструирана в стил рококо, а на върха й е поставена статуя на архангел Михаил. Към портата е имало изградени подемен мост и ров. Кулата на Михалската порта е била разрушена в пеиода 1529-1534 г., а съвременният й вид датира от средата на XVIII век. Кулата на Михалската порта е висока 51 м. В нея се помещава експозиция от средновековни оръжия. На шестия етаж на кулата има балкон, откъда се открива великолепна панорама на Стария град на Братислава.

ТОП ОФЕРТИ! Тунис ЕГИПЕТ

Дестинации