МУЗЕИ В ИСПАНИЯ

За информация
02 980 44 59 / 0884 47 30 34 / 0887 76 45 57

M Принтирай
Описание

МУЗЕИ В ИСПАНИЯ 


МАДРИД

 

Музеят Прадо е основан през 1819 г. и представлява една от най-богатите картинни галерии в света, в основата на която стои колекцията на Испанските Хабсбурги и Бурбони. В Прадо са представени най-вече европейски майстори. Сградата на музея е строена по времето на Карлос III от любимия му архитект Хуан де Вилянуева. Ливадите, които тогава пустеели, дали и името на музея (на испански "prado" означава "ливада"). Днес музеят притежава над 5000 картини, 2000 копия, 1000 монети и медали, както и почти 2000 декоративни предмета и произведения на изкуството, което го превръща в един от най-големите и значими музеи на изобразителното изкуство в света. Известен е като музея с най-богатата колекция на испански класици в света: Ел Греко, Зурбаран, Мурильо, Джузепе (Хосе) Рибера, Веласкес (Прадо притежава над 50 от неговите картини, сред които най-известните му платна), Гоя (Прадо притежава изключително богата колекция от над 140 платна на художника, сред които „Семейството на Карлос IV”, „Облечената Маха”, „Голата Маха” и прочутите „Черни картини”). Представени са широко и Рубенс, Ван Дайк, Петер Брьогел Старши, Рембранд. След италианските художници следва да се отбележат Тициан, Рафаело, Веронезе, Ботичели, Караваджо, Фра Анджелико, Басано, Гуидо Рени. Сред французите Прадо може да се похвали с няколко от най-големите шедьоври на Никола Пусен, а сред немските художници – с четири големи платна на Дюрер.

 

Националният музей на изкуствата „Реина София” се помещава в шестетажна сграда, издигната още през 1781 г. от Франсиско Сабатини, смятан по времето на Карлос III за най-добрия кмет на Мадрид. Отредена първоначално за главна болница на столицата, сградата е основно ремонтирана през 1980 г. и отлично пригодена за музей. Официално пинакотеката е открита през 1988 г. от крал Хуан Карлос и съпругата му, кралица София, на чието име е наречен културният център. Богатите колекции от 10 000 картини представят огромното разнообразие на съвременното изкуство с всички негови модерни течения.Това е един от най-големите по площ музеи в света. Главната колекция е на втория етаж. Там са картините на Миро, Пикасо, Дали, Хуан Грис, Мартин Чирино, Исидор Нонел, Едуардо Чилида, Панчо Косио и още цяла плеяда известни имена на съвременни испански художници. Оправдан интерес предизвиква изложената в самостоятелна зала монументална творба на Пикасо "Герника", посветена на жертвите на Гражданската война и специално на избитите от франкистите жители на баското градче Герника.

 

Музеят „Тисен-Борнемиса” се помещава в двореца Виляероса, който е образец на неокласическата архитектура от ХVIII век. Носи името на семейство Тисен-Борнемиса, които през 1993 г. подаряват на испанското правителство своята изключителна колекция. През 2004 г. Кармен Тисен подарява още 200 творби на музея. Семейство Тисен са едни от най-сериозните колекционери на XX век, тяхната колекция съдържа произведения на европейското изкуство от 1290 г до поп-арт. Основоположникът на колекцията, Огюст Тисен, поръчвал мраморни скуллптури на Огюст Роден, но неговият син, Хайнрих, я обогатява, възползвайки се от фалитите по време на кризата от 30-те години на XX век и купувайки относително евтино ценни картини от XIV и XV век, както и творби от периода на Средновековието и Германския Ренесанс и, по-късно – картини на големи европейски художници от XVI, XVII и XVIII век. Неговият пък син, Ханс Хайнрих Тисен отваря колекцията за творби на импресионизма, авангардната живопис от XX век и американската живопис. В музея „Тисен-Борнемиса” посетителят може да се наслади на произведения на Ван Айк, Дюрер, Холбейн („Портрет на Хенри VIII”), Тициан, Караваджо, Каналето, Рубенс, Ван Дайк, Мурильо, Рембранд, Клод Моне, Реноар, Сисле, Писаро, Дега, Ван Гог, Гоген, Синяк, Пикасо, Шагал, Джаксън Полак, Едуард Хопър и др.

 

БАРСЕЛОНАМузеят Пикасо е един от няколкото музея в света, посветени на художника. Разположен е в пет долепени един до друг средновековни дворци в Готическия квартал на улица „Монткада” № 15-23. Музеят притежава около 3500 произведения на художника, по-голямата част от които са дарени лично от него през 1970 г. Експозицията е подредена по периоди, като най-ранната творба е от времето, когато Пикасо е бил на 14 години. Музеят притежава богата колекция от синия период на художника (период, в който доминираща е синята цветова гама, обект на изображение са хората от народа, често просяци и акробати, а преоб

ладаващото настроение е меланхолията и тъгата). От розовия период (преобладават розовият и червен цвят и, макар че сюжетите са по-радостни и живи, от платната лъха чувство на самота) тук може да се види един от шедьоврите на Пикасо - Portrait of Senyora Canals.

 

Националният музей на каталунските изкуства се намира в една от най-величествените и красиви сгради в Барселона - сградата на Националния дворец на Каталуния, построена през 1929 г. Музеят разполага с колекции романско и готическо изкуство, смятани за едни от най-ценните в цял свят. Богатата колекция включва стенописи, скулптури, платна на Ел Греко, Веласкес, Рубенс, гравюри, фотографии и др.

 

Саграда фамилия е посветена на Исус Христос и неговите земни родители - Йосиф и Мария, идеалният модел за християнско семейство. Строежът започва през 1881 г., а две години по-късно Гауди става главен архитект на църквата. Той работи върху този проект повече от 40 години, посвещавайки последните 15 години от живота си единствено на него, но не успява да го види

завършен. Поради нестандартността на елементите и конструкциите, Гауди е измислил и конструирал сам машините, с които се работи. Строителните работи продължават и до днес. Предвижда се Саграда Фамилия да бъде завършена през 2026 година, когато се навършват 100 години от смъртта на големия архитект. Най-впечатляващи са 18-те кули с различна височина, символи на Христос, Света Богородица, 12-те апостолите и 4-мата евангелисти. Най-висока е централната кула, увенчана с огромен кръст и посветена на Божия син, с височина 170 метра, с един метър по-ниска най-високото място на Барселона - хълмът Монджуик. По думите на Гауди, творбата му не можела да превъзхожда Божието творение. Днес Сграда Фамилия е символ на Барселона и най-посещаваната забележителност в града.

 

Каса Мила, наричана ироничо от местните жители „каменоломна”, е един от шедьоврите на Гауди, построена за семейството на богатия индустриалец Пере Мила. Къщата напомня планина, балконите й – пещери, а комините наподобяват средновековни рицари. Може да се посети един от апартаментите на къщата, в който е съхранена мебелировката от началота на XX век, и по този начин човек да си даде сметка как са живели по-състоятелните семейства от града през този период. Посетителите могат да се изкачат на последния етаж и терасите на сградата, откъдето се открива невероятна гледка към Барселона. от 1984 г. тя е сред обектите в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

 

Каса Батло - сградата е построена през 1877 г. като резиденция на една от известните фамилии в Барселона – Батло. По-късно нейните членове наемат Гауди, за да я освежи и реконструира. Неговият ексентричен дух се забелязва във фасадата на сградата, покрита с натрошени керамични плочки, в овалните прозорци и балконите, напомнящи морски вълни. Интериорът на апартамета на първия етаж също е дело на Гауди – таваните, вградената камина, елементите от ковано желязо, вратите, украсени със скулптури, красивите витражи, мебелировката.

 

Паркът Гюел е построен в началото на ХХ век

граф Еусеби Гюел наема Гауди да построи жилищен комплекс от 60 къщи, заобиколени от пищен парк. Избраното място е пуст скалист хълм, известен като Голата планина. Проектът за жилищен комплес се проваля – никой не иска да закупи първите завършени къщи. Гюел предлага една от тях на Гауди и той се пренася в нея, а днес тя е превърната в музей на големия творец. Фантастичният парк бива откупен от общината и се превръща в една от най-големите атракции на града. В парка Гюел проличава ярката дарба на Гауди за оформяне на градини. Получила се е една фантазия от нива, преходи, мостове, фонтани, скулптури. Това е мястото, където усещането за реалност окончателно изчезва.

 

Къщата-музей на Гауди се намира в парка Гюел. В една от двете сгради до входа на парка архитектът е живял в продължение на 10 години. В нея днес е разположен и музеят на Гауди, на три етажа, където е пресъздадена атмосферата, в която е живял големият архитект. Тук посетителите могат да видят редица негови произведения и специалните машини, проектирани от Гауди, поради нестандартността на неговите творения.

 

Испанското село (Pueblo Español) се намира в близост до Олимпийското градче и пристанището. Това е музей на открито, построен през 1929 г, по случай пр

оведеното в Барселона Световно изложение. „Градчето на занаятчиите” предствя смесица от сгради и работилници с характерна за всяка част от Испания архитектура, покриващи 2 хектара, а общият брой на т. нар. „къщи-макети” е 117. Тук могат да се видят типичните испански занаяти и майстори. Неслучайно мотото на музея е „Искате ли да видите Испания за един ден?”.

 

Музеят на ФК ”Барселона” е един от най-посещаваните в града. Тук са изложени многобройните трофеи и купи на клуба, фотографии и екипи на известни играчи. Футболните запалянковци могат да посетят стадиона „Ноу Камп” и параклиса, в който играчите на тима се молят за победа преди всеки мач.

 

Музеят на шоколада се намира се в близост до музея „Пикасо” и предлага невероятно съчетание от модерни технологии и традиционни кулинарни умения. Тук са изложени макети от шоколад на Саграда Фамилия и редица други забележителности, шоколадови анимационни и игрални герои. Наред с демонстрациите по приготвянето на редица сладкарски изкушения, в музея всеки може да опита парченце вкусен шоколад.

 

Аквариумът на Барселона се намира в близост до яхтеното пристанище на града и е разположен на дъното на Средиземно море. Той е сред най-големите и красиви аквариуми в света, с 35 раздела и повече от 11 000 обитатели. Аквариумът отваря врати през 1995 г., а амбицията на създателите му е да „потопят” посетителите в пъстрия свят на Средиземно море, без дори да ги измокрят. За целта е изграден подводен тунел, който обикаля различните аквариуми. До всички експонати има табелки на испански, английски, немски и френски език с обяснения за техния вид, обитание и начин на хранене. Освен огромното разнообразие от морски обитатели и редки екземпляри, тук могат да се видят и две реконструкции на защитени зони от Средиземноморското крайбрежие. Аквариумът предлага различни атракции, сред които най-интерсно е гмуркането сред множество акули. Посетителите могат да се възползват и от уникалната атмосфера на подводното кафене, и от панорамната тераса под открито небе, която предлага уникална гледка към пристанището и Барселона.

 

Зоогическата градина в Барселона се намира в центъра на града, в „Parc de la Ciutadella”. През XIV век на това място е построена най-голямата крепост в Европа. Тя е съборена през XIX век и днес могат да се видят само замъкът - Castell dels Tres Dragons и прекрасният парк. Замъкът е превърнат в музей на зоологията, а паркът – в зоогическа градина. Тя се обитава от най-различни животни, част от които се разхождат съвсем свободно. Информацията за животните е поднесена по оригинален начин, включва множество любопитни факти и закачки. В центъра на парка се намира голямо езеро, обитавано от красиви птици. Посетителите могат да си наемат лодка и изцяло да се потопят в атмосферата на парка.

 

ВАЛЕНСИЯ 

Музеят на изящните изкуства във Валенсия се нарежда се сред най-добрите музеи в страната. Той съдържа прекрасна колекция, включително творби от Ел Греко, Гоя, Веласкес и неколцина валенсиански импресионисти.

 

Градът на науките и изкуствата представлява изключителен комплекс, който продължава да се строи и до днес. Включва музей на науката, 3D кино и най-големия океанографски музей в Европа.

 

ТОЛЕДО

 

Катедралата e построена на мястото на голяма мюсюлманска джамия. Строителството на съвремената църквата започва през 1226 г. Размерите на катедралата са о

громни: 140 м дължина и 130 м ширина. "Толедското чудо", както я наричат испанците, се смята за най-величествения архитектурен ансамбъл сред готическите катедрали в Испания. Възхищение предизвикват богато украсените портали и най-вече ценните предмети, съхраняващи се вътре. Тук се съхраняват и творби на Гоя и Ел Греко.

 

Манастирът „Сан Хуан де лос Рейес” се издига в самия център на еврейския квартал. Майсторът, сътворил този шедъовър в готически стил в началото на 16 век, е Хуан Гуас. Първоначалният план предвиждал сградата на манастира да служи за кралска гробница, но след победата на кралската войска при Гранада през 1492 г. замисълът бил променен. Манастирът е бил даден във владение на францисканските монаси, но от 1954 г. принадлежи на Серафимския орден.

 

Картината на Ел Греко „Погребението на граф де Оргас” – личността и творчеството на Ел Греко са тясно свързани с Толедо. Той е прекарал голяма част от живота си тук, намира покровители, а градските храмове го затрупват с поръчки. Една от най-известните творби на Ел Греко “Погребението на граф де Оргас” се съхранява в църквата „Санто Таме”. Картината е създадена през периода 1586-1588 г. и изобразява чудото, случило се в деня на погребението на граф де Оргас - Св. Августин и Св. Стефан се спускат от небесата, за да положат тялото на покойника в земята. Картината е интерестна и с това, че художникът е представил цяла портретна галерия на персонажите, присъстващи на погребението. Това са портрети на съвременници на Ел Греко, сред които той е изобразил и себе си в образа на рицаря, и своя син, в образа на пажа, нос

ещ факела. Отгоре е изобразен алегоричният образ на Славата, която ще бъде отдадена на душата на починалия.

 

Синагогата е построена през 12 век. Неправилната форма на сградата се състои от 5 кораба, разделени с подковообразни арки. Вътрешността на синагогата се отличава с необикновена красота – алабастрови стени и тавани, пищно орнаментирани в мавритански стил. Днес в сградата на синагогата е разположен музей, представящ историята на еврейския народ в Испания.

 

ФИГЕРАС

 

Къщата-театър Дали е вторият по посещаемост музей на Иберийския полуостров след Прадо в Мадрид. Когато Дали издъхва през 1988 г., той вече е заръчал да го погребат в двора на музея във Фигерас. Явно предварително е подготвил разиграващия се днес спектакъл. Няма дру

г съвременен художник, който до такава степен да привлича погледите - и на специалистите, и на лаиците. Още от пръв поглед музеят обещава, че зад стените му ще се развихри подготвяното дълги години от художника зрелище. Ексцентричната червена сграда завършва с грамадни жълти яйца, редуващи се с голи женски фигури. На всяка крачка се появяват причудливи приумици – чувството е, че си попаднал се в комбинация от влакче на ужасите, холивудско студио и огромно ателие. Ексцентричният дух на Дали сякаш витае в сградата.

 

ХИРОНА

 

Арабските бани - интересното за тях е че са построени в арабски стил, но по римски план в периода XII-XIII век и са били най-добре запазените обществени бани в цялата област. В началото са съблекалнята, студеното помещение (фригидариум), което има осмоъгълен басейн с колони под открито небе. Оттам се влиза в по-топлото помещение (тепидариум) с хладка вода, където са правени парните бани и масажите, оттук се влиза в горещото помещение. Баните престават да функционират като обществ

ени през XVI век. През 1929 г. те вече са публична собственост и са възстановени от архитектите Рафаел Масо и Емили Бланк.

 

Катедралата на Хирона се намира на най-високата точка на средновековния град. През 1038 г. започва строителсвото на катедралата и продължава чак до XVII век, като е била непрекъснато доизграждана. 90 барокови стъпала водят до централния вход, зад който се крие готически еднокорабен интериор с витражи с размери 23 м ширина и 50 дължина. Фасадата е в типичен бароков стил и на нея са представени Богородица и сцени от Евангелието. В музея на катедралата, наред с много ръкописи и склуптури, се пази изключително ценния гоблен „Сътворението на света”.

 


ТОП ОФЕРТИ! Лято в Гърция Тунис ЕГИПЕТ

Дестинации