МУЗЕИ В ШВЕЙЦАРИЯ

За информация
02 980 44 59 / 0884 47 30 34 / 0887 76 45 57

M Принтирай
Описание

МУЗЕИ В ШВЕЙЦАРИЯ

 

  

 

БЕРН

 

Часовниковата кула е построена през ХІІ век. На върха й може да се види интересен астрономически часовник, поставен при реставрацията й през ХVІ век, който освен точното време, показва и позициите на слънцето в съответния момент. Това става чрез специална позлатена „стрелка” с формата на човешка фигурка, като другият й край показва фазите на луната. Въртящ се циферблат посочва знаците на зодиака. До часовника има интересен звънец, който представлява цялостна композиция от фигурки на хора и животни.

 

Кулата на катедралата е висока над 100 м, интересна е с това, че е строена в продължение на няколко века – от ХV до ХІХ век. Поради продължителния й строеж, тя отразява няколко архитектурни стила.

 

Старият град на Берн е един от най-добрите примери за средновековна градска среда в Европа, поради което е записан в световното културно наследство на ЮНЕСКО. Освен Часовниковата кула и катедралата, тук интересни са аркадите от ХV век, пазарните площи, ъглови еркери и кулички, панорамните ъглови прозорци, външните изби, фонтаните с алегорични фигурки. Голяма част от Стария град е била възстановена през ХVІІІ век, като е запазен оригиналния характер.

 

ЖЕНЕВА

 

Пале де Насион – комплекс от сгради, построени между 1929 и 1937 г., където се помещава Европейското седалище на ООН от 1966 г. насам. Годишно тук се провеждат над 8000 срещи на организацията и около 600 срещи на високо равнище. Част от залите са отворени за посетители, които са общо 100 хил. годишно.

 

Музей на Червения кръст – представя многобройните дейности на Червения кръст и Червения полумесец в областта на хуманитарното подпомагане. Пред входа му се намира изключително въздействаща скулптура, символизираща всеобщата необходимост от разбиране и подпомагане на дейностите на движението. Символиката се засилва от цитата на Достоевски – „Всеки е отговорен за всичко пред всички”.

 

Музей за история на науката – единствен по рода си в Швейцария, този музей притежава интересна колекция на стари научни инструменти и апарати, взети от кабинетите на женевските учени от ХVІІ-ХІХ век. Експонатите в залите на постоянната изложба са свидетели на научен пробив, на историята на Женева, но и на идейното построяване на научното знание като цяло. Те позволяват днес да се разглежда науката в перспектива и да се разбере по-добре развитието на някои дисциплини и техники като астрономията, микроскопията, гномониката (създаване на слънчеви и лунни часовници), електричеството или метеорологията.

 

Музей на изкуството и на историята – той е част от осемте музея, които оформят най-големия музеен комплекс в Швейцария и един от двата музея в страната, който има научна лаборатория. Той притежава една от най-богатите колекции на изкуството на швейцарски майстори от Ренесанса до днес. Сред около 6500 картини могат да се видят известни произведения на Жан-Етиен Лиотар, Фердинанд Ходлер и Феликс Валотон.

 

Ботаническа градина – създадена през 1817 г., днес се простира на 18 ха площ. Този „жив музей”, в голямата си част разположен на открито, е подслон на „колекция” от 16 хил. живи видове от цял свят, а хербарият му, с над 6 млн ботанически образци, е световно известен.

 

Етнографски музей – основан през 1901 г. от известен швейцарски професор, който с години е събирал експонатите за музея от държавни и частни колекции. Има над 80 хил. предмета и над 300 хил. документа.

 

Музей Ариана – основан от меценатът Гюстав Ревийо, този частен тогава музей е създаден с цел да подслони собствените му колекции – керамика, живопис, скулптури, монети. Музеят става собственост на града при смъртта на Ревийо през 1890 г.

 

Музей Патек Филип – частен музей по часовникарство, отворил врати през 1989 г. от едноименната фирма по повод 150-тата годишнина от основаването й.

 

ЛОЗАНА

 

Олимпийски музей – основан е през 1993 г., посветен е на историята на Олимпийските игри и на спорта. Намира се в парк, където на открито са изложени творби със същата тематика. Постоянните експозиции се радват на голям интерес, което прави от Олимпийския музей един от най-посещаваните в Швейцария. Тук също се организират и изключително много и разнообразни временни изложби – отново на спортна тематика, но често и с „намигване” към други области на живота и изкуството.

 

Музей на изкуството – началото на колекцията е положено през 1816 г., а самият музей е основан през 1841 г. Премества на сегашното си местоположение през 1906 г. Основата на експозицията е изградена около изкуството след втората половина на ХVІІІ век – постимпресионизъм, кубизъм, абстракционизъм. Важно да се отбележи, че музеят има и интересна колекция от Древен Египет.

 

ЛЮЦЕРН

 

Глетчергарден (в превод „Градината на ледниците”) е природен феномен, представляващ котловини, оформени при ерозия на почвата, с различна големина. Изследването им разказва историята на Люцерн през хилядолетията – от плаж с практически субтропичен климат до ледена пустиня. Феноменът е открит случайно през 1872 г. при строеж на изба. Отворен за посетители няколко години по-късно. Музеят на Глетчергарден показва по увлекателен начин историята на Земята. Интересна е и Залата с огледалата – феерична атракция от 90 огледала, монтирана през 1899 г.

 

Бурбаки панорама – това е една от последните големи кръгообразни картини, запазени в света. Панорамната картина е дълга 112 м и висока 10 м, дело на Едуар Кастр, показва преминаването на швейцарската граница от френската армия на генерал Шарл Дени Бурбаки през зимата на 1871 г., в края на Френско-пруската война. Фалшив релефен терен пред картината създава уникален триизмерен ефект на цялата сцена. Панорамата, пресъздаваща една от най-епичните битки в Европа, заклеймява войната и е символ на хуманизма, солидарността и неутралитета на Швейцария.

 

Капелбрюке – това е най-старият и дълъг покрит дървен мост в Европа. Дълъг е 204 м, построен е през 1365 г., формата и дължината му са били променяни през вековете. Водната кула се намира по средата на моста, била е построена преди него – около 1300 г. Осмоъгълна е, висока 34 м, служила е едновременно за затвор, архив и съкровищница. Под керемидения покрив на моста могат да се видят многобройни триъгълни картини, представящи важните събития в града от периода на Средновековието.

 

Шпрьоербрюке – дървен покрит мост, наричан също „Мост на танца на мъртвите” заради 67 картини на художника Каспар Меглингер, които са неделима част от моста и са на тази тематика.

 

МОНТРЬО

 

Монтрьо е малко градче в Швейцария, разположено край женевското езеро в богат винопроизводителен район. Градът е домакин на няколко фестивала. От 2003 г. в памет на Фреди Меркюри, който е живял тук, се провежда фестивал през първия уикенд на септември. Ежегодно на 1 юли от 1967 г. насам, се провежда световно известния джаз-фестивал. Първият международен конкурс за реклама и мултимедия в Европа също се провежда тук от април 1989 г., нарича се „Златна роза на Монтрьо” и т.н.

На крайбрежната улица в Монтрьо е издигната статуята на Фреди Меркюри, обърната към езерото. Дийп Пърпъл правят градчето известно с песента си „Дим над водата”, в която се пее за събитие от 1971 г., когато фен на Франк Запа подпалва казиното в Монтрьо. Игор Стравински е почивал в Монтрьо. Концертната зала в града носи неговото име.

 

ВЕВЕ

 

Веве е малък град в Швейцария, намира се близо до Лозана. Градчето e известно с уникалната си архитектура и културните си събития. Тук е живял последните години от живота и тук е погребан великият американски актьор Чарли Чаплин.

Част от културния живот на Веве е Фестивалът на виното, който се провежда четири или пет пъти в рамките на един век (по веднъж за всяко поколение). По този повод на големия площад в градчето („Гранд Плас” – вторият най-голям пазарен площад в Европа) се построява покрита сцена за 16 хил. души. Последният фестивал е организиран през 1999 г. Площадът е построен в неокласически „рустикален” стил. Тук се намира ресторантчето „Ключът”, където е вечерял Жан-Жак Русо, като масата, на която е сядал, е отделена като музеен експонат.

Градчето е известно и с организирането на големите фолклорни пазари, провеждани всеки вторник и събота сутрин. Те посрещат средно по 2000 души в рамките на период от два месеца – юли и август. Посетителят може да пийне местно вино, докато слуша местни състави, швейцарска фолклорна музика, и наблюдава работата на местните занаятчии.

 

ЦЮРИХ

 

Швейцарски национален музей – тук се намира най-голямата колекция на предмети с историческо и културно значение за Швейцария. Експозицията покрива всички епохи – от праисторията до ХХІ век. Музеят е официално открит през 1898 г. Самата сграда е смесица от иторически и архитектурни стилове, които се сливат, за да създадат уникален ансамбъл, отразяващ тенденциите в „историцизма” – движение, което тогава е било на мода.

 

Художествена галерия (Kunsthaus Zurich) – музеят е открит през 1917 г. Колекцията му е една от богатите в Швейцария и съдържа швейцарски и европейски шедьоври от края на Средновековието до съвременния период. Изключително приятен музей, който ви посреща с една врата на ада на Огюст Роден и в който можете да се насладите на творби на Рубенс, Веронезе, Ел Греко, Фра Анджелико, Каналето, Питер Брьогел, Мемлинг, Никола Пусен, Риго, Йожен Делакроа, Курбе, Жерико, Камий Коро. Френските импресионисти и постимпресионисти са представени от имена като Реноар, Мане, Моне, Сезан, Гоген. Цюрихският кунстхаус притежава платна на Ван Гог, Оскар Кокошка, Брак, Пикасо, Матис, Марк Шагал (чието дело са стъклописите над олтара на църквата Фрауенкирхе в стария град), Салвадор Дали, Василий Кандински, Хуан Миро. Има постоянна експозиция, специално посветена на работата на Алберто Джакомети. Цюрихският кунстхаус посреща по две временни изложби – живопис, скулптура, фотография годишно.

 

Музей на часовниците „Баер” – това е един от водещите музеи в света, посветен на часовникарството. Музеят е частен, свързан е с едноименната семейна фирма, произвеждаща луксозни часовници от поколения. Началото на колекцията е положено през ХІХ век от Теодор Баер, пионер в колекционирането на антични уреди за отчитане на времето. Най-старите експонати са от 1400 г. пр. н.е. Експозицията започва от предмеханични уреди като слънчеви, пясъчни, водни и „огнени” часовници, включва няколко интересни готически и ренесансови експоната, и достига до сложни съвременни механизми. Могат да се видят и часовници от целия свят и от всички епохи. Много от показаните уреди са уникални за историята на часовникарството, поради което се дават под наем на други подобни музеи по света.

 

ТОП ОФЕРТИ! Тунис ЕГИПЕТ

Дестинации