МУЗЕИ В ШВЕЦИЯ

За информация
02 980 44 59 / 0884 47 30 34 / 0887 76 45 57

M Принтирай
Описание

МУЗЕИ В ШВЕЦИЯ

 

СТОКХОЛМ

 


 

Морският музей „Васа” е сред най-посещаваните музеи в Швеция. Неговата история започва много преди 1990 г., когато е отворен за посетители. Васа е името на боен кораб, построен специално за тогавашния крал на Швеция Густав II Адолф. За съжаление корабът потъва по време на своето първо пътешествие през 1628 г. в стокхолмското пристанище. Изваден е на повърхността през 1961 г., след 333-годишен престой под вода. Дългогодишният проект по реставрацията му завършва през 1990 г., когато корабът е изложен в специално построен за него музей.

 

Националният музей на изящните изкуства представя изключително богата колекция от произведения на изкуството. Тук са изложени повече от 400 000 експоната от епохата на Ренесанса до началото на ХХ век – картини, графики, скулптури, бижута и други творби на декоративното изкуство. Колекциите на крал Густав III и шведския държавник граф Карл Тесин са в основата на богатата колекция на галерията. Тук могат да се видят и произведения на фламандски автори от XVI-XVII век, сред които Рубенс и Рембранд, както и на френски художници от XVIII век. В националния музей е представено творчеството на най-изявените шведски и скандинавски майстори. Впечетлява колекцията от златни предмети от времето на викингите и богатата кралска съкровищница.

 

Сградата на кметството Стадсхусет или, както я наричат местните жители „Ратуша”, представлява масивна правоъгълна сграда от червени тухли. В югоизточния й ъгъл е издигната 106-метрова кула с камбанария, завършваща с пилон, на върха на който са поставени трите златни корони – символ на шведската държавност. На камбанарията е разположена панорамна площадка с хубав изглед към града, до която водят множество стъпала или асансьор. Сградата е построена през 1926 г. и в нея се разполага градската администрация. Но това, което прави кметството на Стокхолм световно известно, е фактът, че в така наречената „гълъбова зала” всяка година на 10 декември кралят на Швеция връчва Нобеловите награди, с изключение на Нобеловата награда за мир, която се връчва в кметската зала на Осло.

 

ТОП ОФЕРТИ! Лято в Гърция Тунис ЕГИПЕТ

Дестинации