НЯМА МЕСТА - Септемврийски празници в АЛБАНИЯ - Прелестите на Албания: Корча, Вльора и Саранда

За информация 02 980 44 59 / 0884 47 30 54

M Принтирай
Описание
СЕПТЕМВРИЙСКИ ПРАЗНИЦИ в АЛБАНИЯ
Ще посетите: Албания: Корча - Вльора - Гирокастър - Саранда - Ксамил - Бутринт - Янина

 • 18.09.2018– 23.09.2018
 • 6 дни/ 5 нощувки/ 5 закуски/ 5 вечери

ПРОМОЦИОНАЛНА цена 469 лв. до 20 АВГУСТ!

ПРЕЛЕСТИТЕ НА АЛБАНИЯ - КОРЧА (малкият Париж), ВЛЬОРА (перлата на две морета), ГИРОКАСТЪР (каменна приказка) и САРАНДА - градът на слънцето!


ПРОГРАМА

1 ден: София – Корча
Сутринта в 06:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута: София – Дупница – Благоевград - Кулата – Солун - Верия – Корча. Пътува се по скоростната магистрала Виа Егнатия (Е-90). В ранния след обяд пристигаме в Корча или още някога българският град – Горица, разположен в област Девол – важен административен, църковен и културен център в Първата българска държава.
В наши дни пътешествениците определят Корча като малкият Париж на Албания заради културата и аристократичната му деликатност, забелязана не само в поведението на хората, но и в архитектурата му. Корча поддържа и традицията на своите "сокаци" (павирани тесни улички) с характерни къщи със стари дървени печки и вкусно готвена храна. Всъщност Корча е най-посещаваният албански град във всеки сезон. През зимата е заобиколен от магията на снега, а през лятото привлича с чист въздух, бира „Корча”
и серенадите - типична музика, която предимно се свири и пее от местни стари и млади китаристи.
Настаняване в хотел в центъра на града. По желание организирано посещение на музея на иконата (не вкл. входна такса) или самостоятелна разходка в очарователният и красиво подреден град, където всеки загубва представа за времето. Вечеря. Нощувка в Корча.

2 ден: Корча – Вльора
Закуска. В 09:30 часа отпътуваме от Корча за Вльора – перлата на две морета: Адриатическо и Йонийско море. Пътят ни е живописен и щедър откъм красиви панорами към Охридското езеро и долината на река Шкумбини край град Елбасан – древният Скампа, известен и с манастирът “Свети Йоан Владимир” или “Shen Joan Vladimirit”, издигнат на лобното място на дуклянския княз и зет на цар Самуил Йоан-Владимир, приел мъченическа смърт. Част от маршрута ни включва и магистрален път А2 - трета по големина Аутострада (така наричат албанците, по подобие на италианците магистралите си), свързваща град Фиер с Вльора. Пристигане във Вльора и настаняване в хотела. Свободно време за освежаване и първи впечатления от града. В Албания наричат Вльора с много имена: „градът на знамето” (на 28.11.1912 г. тук е обявена независимостта от турско робство), „градът на две морета” ( тук до остров Сазан е пресечната точка на двете морета: Адриатическо и Йонийско) и „вратата на Албанската Ривиера” ( Ривиерата – Брегу на албански, започва с Вльора и продължава на юг през Ллогара до Лукове и Саранда).
Всяко хвалебствие за тази морска красавица е заслужено, заради живописния и дълг залив с пясъчни плажове, заради обграждащия я красив декор на полуострова Карабурун и най-голям остров Сазан, които заедно образуват националния морски парк Карабурун-Сазан. Вечеря. Нощувка във Вльора.

3 ден: Вльора – круиз Карабурун – остров Сазани
Закуска. Свободно време във Вльора или по желание и срещу доп. заплащане: вълнуващо приключение по море - круиз в акваторията на националния морски парк: полуостров Карабурун и остров Сазан – необитаеми, а до 2015 год. и обвити в мистика забранени за посещение бивши военни бази.
Отплаваме в 10:00 часа, за да се докоснем до полуостров Карабурун (черен език от турски), приличащ на ръка с вдигнат палец, а върха на палеца е нос Спирулина, най-западната точка на Албания.
Полуострова с дължина от 15 км. и ширина 4,5 км. и 70 км. брегова ивица, разделя залива на Вльора от канала Отранто и Италия, която е само на 72 км. разстояние оттук. По време на круиза ще се любуваме на закътани плажове в живописни заливи, ще се докоснем и до една от най – посещаваните карстови пещери, тази кръстена на Хаджи Алиут, виден албански воин и моряк от Улцин, който избягал със сина си и се укрил в тази пещера. Ще имаме възможност и да поплуваме на някой от закътаните плажове, които ще посетим.
С този круиз ще стъпите и на остров Сазан! Там, където двете морета Адриатическо и Йонийско си дават среща, между протока Отранто и входа към залива на Вльора е Сазан, островът обвит в мистика! Със своите размери: площ 5.7 km2, дължина 4.8 km, ширина 2 km и брегова ивица от около 15 km е най-големият остров на Албания. В своята история от незапомнени времена остров Сазан всякога е бил използван за военни цели, но от 2015 год. съдбата му се променя - отворен е за посещения от туристи и очаква своя ред да влезе в списъците на туристическите маршрути и справочници!
Завръщане в хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка във Вльора.

4 ден: Вльора – Гирокастър – Синьо око - Саранда – 165 км.
Закуска. В 09:30 часа отпътуваме за Йонийско море в Южна Албания и област Епир до земята на тоските. Пътуването е по удобен и живописен път край река Вьоса със смайващи гледки от окръжаващите ни планини облечени в зелено кадифе. Ще чуете разказа за двамата мъже изиграли най-важна роля в историята на Албания: Али паша родом от град Тепелена (града край, който преминаваме) и диктатора – бункерофил Енвер Ходжа родом от Гирокастър (града, който ще посетим). Около обяд пристигаме в каменната приказка Гирокастър, с накацали по склона на планината каменни къщи, сгушени под покривите си от каменни плочи. В самото начало на Стария град и пред очите ни плъзва като огромна змия главната улица, покрита със сив калдъръм и ромбоидни шарки по средата. Магазинчета, кокетни кафенета, бръснарница, обменно бюро... ­ тук можеш да намериш всичко, най-вече един особен уют на едно отминало време, в което животът е течал бавно, като по калдъръми.
Дебелите високи стени на градската цитадела, с часовниковата кула в нея, увенчават най-горе града, наричан и Сребърният град заради старото му гръцко название ­ Аргирокастро ­ “сребърна крепост”. Престой в града от 2,5 часа, в които по желание можете да посетите, крепостта, етнографския музей (помещава се в родната къща на Енвер ходжа) или просто да изпиете чашка кафе или опитате вкусен бюрек. Продължаваме към Саранда – градът на слънцето с попътно посещение на красивия природен феномен – извора „Синьо око”, един от 18-те извора захранващ река Бистрица.
В късен след обяд настаняване в хотела в Саранда. Вечеря. Нощувка в Саранда.

5 ден: Саранда – Бутринт – Ксамил – Саранда – 32 км.
Закуска. Свободно време или по желание и срещу доп. заплащане: до античния и средновековен град Бутринт и курорта Ксамил, обекти от листата на Юнеско.
На разстояние 16 км. от Саранда, на крачка от границата с Гърция и срещу източните брегове на остров Корфу, в естествен парк от 20 кв.км, заобиколен от великолепният канал Вивари, свързващ соленото езеро Бутринт с Йонийско море, е разположен спиращият дъха античен град – Бутринт. Ще чуете легенди, според които днешният Бутринт е античната „малка Троя” построена от Хелен, един от синовете на цар Приам и Андромаха, съпругата на Хектор намерил смъртта си в Троянската война.. Запознавайки се отблизо с грандиозните някога постройки: административни сгради, площад, обществена баня, светилището на Асклепий и прилежащият амфитеатър, Портата кула и Лъвската порта, ще си дадем сметка за уникалната хармония в строителството на древен Бутринт, дело на четири цивилизации: Елините от времето на Александър Велики, два века по-късно – Римляните, последвани от Византийците и Венецианците. И всяка от тези цивилизации строила, достроявала и обогатявала своя славен Бутринт, който откриваме тук - в тази все още не достатъчно популярна земя на орлите – Шкиперия!
Завръщане в Саранда с попътна разходка в курорта Ксамил – част от Национален парк Бутринт.
Саранда наричат градът на слънцето - Ксамил всички единодушно определят като тропическият РАЙ на Европа! Природата е дарила Албания с едно истинско малко райско кътче, извайвайки го на тесен полуостров, обграждайки го от една страна с морето, а от друга с водите на езерото Бутринт. И за да бъде пълно усещането за рай на земята, добавила щедро и четири на брой малки островчета, пълни с живот: пищна зеленина и птича песен, наречени от местните: Близнаците, Смарагдовият, Каменният и Малкият остров. Свободно време за плаж, разходка или обяд по желание. Завръщане в Саранда и хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка в Саранда.

6 ден: Саранда – Янина - София
Закуска. В 09:00 часа освобождаване на хотела и отпътуване за България. Попътна разходка в Янина – столицата на област Епир в Гърция. Пристигане в София късно вечерта.

Допълнителна информация
Пакетна цена:
Настаняване ПРОМО цени до 20.08.2018
Редовни цени
На турист в двойна стая 469 лева
489 лева
Единична стая 569 лева
589 лева
Трети възрастен 415 лева
435 лева
Дете 0 – 11.99 г. с 2-ма възрастни в стая 395 лева
415 лева

Пакетната цена включва:
 • Транспорт с лицензиран за международни превози автобус 3*
 • 5 нощувки със закуски и вечери в хотели категория 4* и 3*, както следва:
– 1 нощувка в Корча в хотел 4*/ 3*;
– 2 нощувки във Вльора в хотел 4*/3*;
– 2 нощувки в Саранда в хотел 4*/3*
 • Посещение в град Гирокастър
 • Посещение на феномена „Синьо око” с вкл. такса
 • Посещение в град Янина
 • Медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Уника” с лимит на отговорност 2000 евро

Пакетната цена НЕ включва:
 • Музейни такси за обекти посещавани по желание: музея на иконата в Корча 700 леки стандартен билет и 500 леки при група +30 човека; Крепостта в Гирокастър – 200 леки; Етнографски музей в Гирокастър – 200 леки
 • Полудневна екскурзия до античен Бутринт и курорта Ксамил – 20 евро възрастен и 15 евро деца до 12 г. (включва трансфер и входна такса), осъществява се при минимум – 20 туриста.
 • Целодневен круиз до полуостров Карабурун и остров Сазан – 30 евро възрастен и 20 евро деца до 12 г., осъществява се при минимум 25

Доплащане:
 • Медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Уника” се доплаща от туристи на възраст над 65 год. и до 70 год. – 4 лева; туристи над 70 год. доплащат – 7 лева!

Необходими документи:
 • Валидна лична карта или задграничен паспорт.
 • За непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие.
 • Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.

Начин и срок на заплащане:
 • Депозит - 30 % от пакетната цена
 • Остатъкът – до 20 дни преди отпътуване

Общи условия:
 • Пътуването се осъществява при минимум - 35 плащащи.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.
 • Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата!
 • Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на Застраховка "Отмяна на пътуване" по чл.80, ал.1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите при анулиране на пътуването, при съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови близки. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на подписване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.
 • Туроператорът е сключил застраховка „Отговорност на туроператора” по смисъла на чл. 97, ал.1 от Закона за туризма в ЗД „Евроинс “ АД и номерът на застрахователната полица е № 03700100001710/ 23.11.2018 г.

Полезна информация:
 • Валута: 1 лев = 70,42 Албански леки
 • България 12:00 часа – Албания 11:00 часа

 • Непознатата Албания – антична, средновековна, православна, българска…..
 • Област ДЕВОЛ с Корча/ Горица –бълг.
Девол е историко-географска област разположена в земите на днешна Източна Албания. За първи път е присъединена към България от кан Пресиян към 842-843 г., а по времето на княз Борис I (852-889) град Девол е средище на административна област комитат, наричана в някои извори и Кутмичевица. Тук се издига една от седемте големи църкви, издигнати от Борис в България след покръстването. Князът изпраща в Девол Климент Охридски, който превръща града в средище на книжовна школа, преместена впоследствие в Охрид (Охридска книжовна школа). През 893 г. просветителската дейност на Климент в Девол е поета от друг ученик на Кирил и Методий – Наум Охридски. През същата година е учредена и Деволската епархия.
В Девол са издигнати великолепни храмове и манастири с ктиторството на св. цар Борис, тук е открит прочутият надпис от Балши, свидетелстващ за покръстването на царя-покръстител и неговия народ. Тук са древните епископски центрове, чиито титли още носят архиереи от Българската православна църква - Главиница, Девол, Велица... Тук през Средновековието са светителствали св. Климент и св. Наум, тук са пренесени и до днес се съхраняват мощите на други двама от Седмочислениците, продължители на делото на светите братя Кирил и Методий - св. Горазд и св. Ангеларий. Впрочем тук, в района на днешния гр. Корча, се заражда и самият култ към светите Седмочисленици и техни изображения откриваме в не един храм в днешна Албания. Името на Корча идва от българското Горица, нарекли го така заради разположението му на невисок хълм.

 • КОРЧА – ГРАДЪТ на СЕРЕНАДИТЕ!
Разположен в подножието на планина Морава, Корча е един от големите градове в Албания със своите 80 хил. жители. Кръстопътното разположение на града в близост до Гърция и Македония и разнородното му население, състоящо се от албанци - 40%, гърци – 30% и българи – 20% допринасят за колоритното културно наследство от обичаи. Неслучайно Корча е смятан за люлка на културата и град на събитията в Албания. В Корча се провежда най-големият бирен фестивал в Албания, голямо събитие е и ежегодният карнавал тук, празненствата за Коледа и Великден, традиционните серенади и ред други активности.
Корча се слави и със стария си пазар/базар с калдъръмени улички, чиято реставрация вече е завършена. Корча може да предложи за всеки по нещо: традиционна кухня и напитки (не пропускайте да опитате местният специалитет лакрор и керначка), за любителите на историята и природата, за почитателите на религията и за търсачите на приключения.
Сред забележителностите на Корча е и музеят на иконата. Навремето, когато разрушил църквите в цяла Албания, Енвер Ходжа събрал всички икони в този музей, където се съхраняват и до днес няколко хиляди икони измежду тях и уникални образци.

 • ВЛЬОРА – Валона - бълг. – перлата на две морета!
Вльора е древен град възникнал през 6-ти век пр. н. ера като гръцка колония под името Аулон. Градът е благословен с прекрасно разположение на обширен залив, обграден от „протегнатата ръка” на полуостров Карабурун и остров Сазан пред самия залив, допринасящи за образуването на естествено и защитено пристанище.
В сърцето на албанците Вльора има специално място, наричат го с много имена: „градът на знамето” (на 28.11.1912 г. тук е обявена независимостта от турско робство), „градът на две морета” ( тук до остров Сазан е пресечната точка на двете морета: Адриатическо и Йонийско) и „вратата на Албанската Ривиера”
(Ривиерата – Брегу на албански, започва с Вльора и продължава на юг през Ллогара до Лукове и Саранда).
Всяко хвалебствие за морската красавица е заслужено и ще се убедите в това дори само в една малка разходка по новият и тази година почти завършен Лунгомаре (крайбрежен булевард) дълъг 4 км., включващ 4-ри платна за движение на коли (разделени помежду им от зелен пояс с дървета), пешеходна и велосипедна зона. Общо посадените дървета по крайбрежния булевард са 700 на брой!

 • Национален морски парк: полуостров Карабурун и остров Сазан
Полуостров Карабурун (черен език от турски), приличащ на ръка с вдигнат палец, а върха на палеца е нос Спирулина, най-западната точка на Албания. Полуострова с дължина от 15 км. и ширина 4,5 км. и 70 км. брегова ивица, разделя залива на Вльора от канала Отранто и Италия, само на 72 км. разстояние оттук. В горната част на този масив съставен от палеогенски варовик се открояват три върха, от които връх Корес със своите 826 м. се откроява над останалите два – Дафина и Илке съответно 732 м. и 687 м.
Западната част е скалиста и вертикално разпокъсана, с пещери (общо 13 пещери са описани на полуострова), живописни заливи с малки плажове. Тук са: малък плаж на Дафа, брега на Битри, пещерата на Пеная. В източната част на полуострова, който гледа към залива Вльора, брега е по-оформен и по-малко скалист. Масивът Карабурун, в своята цялост, е беден на растителност, но е богат на пасища. В най-ниската и най-тясна част е платото на Равена - добре известен център за добитък в южната част на страната, използван от селяните на Дукат за отглеждане на майки. Липсата на растителност и повърхностни води са направили полуострова необитаем.

 • Остров САЗАН
Там, където двете морета Адриатическо и Йонийско си дават среща, между протока Отранто и входа към залива на Вльора се намира обвитият в мистика остров Сазан. Със своите размери: площ 5.7 km2, дължина 4.8 km, ширина 2 km и брегова ивица от около 15 km е най-големият остров на Албания. На острова се открояват 4 върха, от които най- висок е 344 м. По протежение на 15 км. брегова ивица са разположени: Райският залив, заливът Свети Николай (Gjiri i Shënkollit), носът Шенколл, нос Калам, носът на джуг, носът на гълъба и носът на чайката.
Острова е със специфичен субтропичен климат подобен на този на остров Крит, в Тунис и северен Египет.
Островът винаги е бил притегателна точка и обект на завоюване заради ключовата си позиция към протока Отранто. Още в античността през 215 г. пр. н. ера Полибиус разказва за острова и ролята му в битките на Римска и Византийската империи. Анжу от Неапол завладява острова през 1279 год., а през 14 век е албанско владение под протекцията на Венеция.
Турците се домогват до стратегическия остров през 1400 год., но така и не успяват да го отнемат от Венеця, която го владее до 1696 год. За кратко острова е част от автономната република на Йонийските острови (гръцко владение) с протекцията на Британия. Следват двете балкански войни и през 1914 год. Италия принуждава Гърция да освободи южните територии и да ги остави в притежание на Албания.
По време на Студената война между Съветския съюз и Съединените щати, Албания разчиташе много на Съветския съюз. В тези години съветите построиха подводници от клас "Уиски", както и химически / биологични оръжейни заводи на остров Сазан. И до ден днешен все още могат да се намерят много газови маски от съветската епоха, разпръснати в долината на острова. След падането на комунизма в Порто Палермо останаха четири подводници.
По времето на Енвер Ходжа тук са изградени жилищни постройки, които да приютят 3000 военнослужещи, по хълмовете на острова изградили 3600 едноместни бункера, а в недрата на острова прокопани тунели, които за повечето албанци са неизвестни и тайна.
След повече от половин век военна загадка най-после остров Сазан е отворен за туристи и очаква своя ред да влезе в списъците на туристическите справочници.

 • ГИРОКАСТРА, каменният град с хилядата стъпала – град – музей под защитата на Юнеско
Гирокастра е разположен само на 55 км. от Саранда в красивата долина на река Дрин. Предлагаме Ви да посетите с нас този уникален албански град – музей, запазил облика си на град от 17 век със своите уникални стари къщи - кули. Типичен пример за такава къща – кула е къщата – музей Zekate, изградена с висока основа от камък и дървена част с помещения за живеене. Бойници заплашително надничат от стените на къщата, готови да сразят всеки дръзнал да нападне стопаните..
Историята за възникването на града, както и произхода на името му са забулени в мистиката на многочислени увлекателни легенди, които ще чуете по време на пътуването. Първите заселници тук са илирийското племе арги, които са и строителите на крепостта над града. В 16 век тази крепост е укрепена от Янинския лъв - Али паша, чието родно място Тепелене е съвсем наблизо. Казват, че дебелината на стените в крепостта е цели три метра! Това е една от причините тази крепост да бъде превърната в затвор от цар Зог през 1930 год. просъществувала като затвор до 1960 год. На територията на крепостта днес се помещава Национален музей на артилерията, в който е експонирано въоръжение на албанската армия от годината на независимостта 1912 год. до края на втората световна война. Музеят е отворен през 1971 год. в чест на партизаните, които се борили срещу окупацията на италианци и немци в периода от 1939 до 1944 год.
Крепостта е и част от културния живот на Гирокастра, тук през 1980 год е изградена сцена, на която всеки 5 години се провежда фолклорен фестивал на страните от Балканския полуостров, поставят се и други културни събития в града ежегодно.
Следва разходка в стария град и старият базар, откъдето никой не си тръгва с празни ръце и без покупка.. Тук в района на стария базар е Етнографският музей, който се помещава в родната къща на албанският комунистически диктатор Енвер Ходжа (1944-1985 г.), тук е и църквата „Св.Сотир” наричана още старата Митрополия..

 • СИНЬОТО ОКО, природен феномен – един от 18-те извора, даващи началото на река Бистрица
На разстояние 25 км. от Саранда и в близост до традиционното селце Мусина в смесена гора от бадеми, орехи, череши, борове и ели на 117 метра височина – 18 извора са намерили път към повърхността от дълбоките земни недра. Сред тези извори се откроява един с неземна красота – фантастичният извор „Синьо око” – истински геологичен феномен. Заради кръглата си форма, наситения син цвят в центъра и светло син в периферията, извора наподобява човешкото око, оттук и името, с което е известен. Никому не е известна точната дълбочина на извора. Водолазите, опитали се да достигнат дъното му, успели да достигнат само до 45 м. дълбочина защото налягането на водата винаги ги изтласква обратно! Извора изтласква 6 кубика вода в секунда, която е с температура 13 градуса. Можете да пробвате да хвърлите камък в центъра на извора и не след дълго ще извора ще ви върне камъка обратно на повърхността! Вярва се, че водата в изворите е филтрация на вода от долината на река Дрин. Всички тези 18 извора захранват река Бистрица, която е дълга 26 километра и посредством изградения изкуствен канал Вивари при Бутринт през 1958 год. се влива в Йонийско море. В района на извора изобилства от диви животни: лисици, диви кокошки, влечуги и белки. В това малко съкровище на Месопотам, изпълнено с мир и красота, всеки посетител получава зареждащата енергия на Природата. Свободно време за обяд. Завръщане в Саранда.

 • Саранада
Градът на слънцето, което цели 300 дни в годината „не снема очи” от курорта, сякаш на свой ред е запленено от това райско място!
Курорта е със субтропичен средиземноморски климат и се характеризира с дълго, топло и сухо лято. Цели шест месеца в годината (от май до октомври) са с типичен летен характер и средни дневни температури надвишаващи 23 градуса! Есента тук е кратка с променливо и меко време и обхваща реално само един месец – ноември, който бележи границата между лято и зима. Зимата пък е хладна и не много студена с температури от 16 до 17 градуса и властва от декември до март. Пролетта започва от втората половина на март до края на април, когато отстъпва място на благословеното лято. Именно климатът е една от причините това място да е любимо на туристите, които определят Саранда като Тропическият рай на Европа.
Саранда привлича и със забележителностите си, резултат от богатата му хилядолетна история, привлича и с природата си щедро дарила Саранда с кътчета като: КСАМИЛ с приказните четири островчета, прекрасни плажове като: плажа на Чайката и плажа на Огледалото, а феномена „Синьо око” е просто уникален..
Намирайки се в Саранда няма да Ви липсват: нито гръцката салата, нито познатите от гръцката кухня блюда с морски дарове: „миди саганаки”, калмари, октоподи и риби безброй.. и на какви цени само.. започват от 2 евро и стигат най-много до 8 евро за ястие!!!!
Елате, с нас в магичният тропически рай на Саранда и ще разберете нашето вдъхновение, резултат от детайлно проучената от нас Саранда и околности, изготвяйки тази програма!

 • КСАМИЛ – Тропическият РАЙ на Европа
Саранда наричат градът на слънцето, а Ксамил всички единодушно определят като тропическият РАЙ на Европа! Природата е дарила Албания с едно истинско малко райско кътче, извайвайки го на тесен полуостров, обграждайки го от една страна с морето, а от друга с водите на езерото Бутринт. И за да бъде пълно усещането за рай на земята, добавила щедро и четири на брой малки островчета, пълни с живот: пищна зеленина и птича песен, наречени от местните: Близнаците, Смарагдовият, Каменният и Малкият остров.
Силно нарязаната крайбрежна ивица естествено оформила цяла една дълга броеница от малки заливчета със смарагдов цвят на морето, контрастиращ с ослепително бял и ситен като брашно пясък. Общо на брой плажовете са 12 разположени по протежението на може би 4-5 км. дълга брегова ивица. Приятна пешеходна алея настлана с красиви плочки опасва плажовете от край до край.
Край малките плажчета са налични плажни барове, които предлагат шезлонги и чадъри, можете да плажувате и на островчетата, до някои от тях се стига с плуване, а можете да отидете и с лодка или водно колело. На островчетата също има плажен бар, предлагащ шезлонги и чадъри, напитки и храна.
Крайбрежното селище е възникнало през 1966 год. и имало само няколко къщи и разбира се резиденция на диктатора Енвер Ходжа. Тласък в развитието си Ксамил получава от 1991 год. насам и все повече хора се заселвали тук – днес, Ксамил наброява 3000 жители. Ксамил е част от Национален парк Бутринт и по тази причина строго се съблюдава строителството тук, като през 2010 год. над 200 постройки са били разрушени от властите като незаконно построени!
Инфраструктурата се изразява в две основни асфалтирани улици, а останалите са все още само с чакъл, но всичко това туристите дори не споменават във възторжените си писания и явно великодушно са простили липсата на достатъчно асфалт, омаяни от красотата на мястото, което е все още почти диво.
Местните жители са приятелски настроени и гостоприемни и са предимно с гръцки корени, оттук и името на селището Ксамил от гръцката дума Ексамиля (разстояние шест мили) , имайки предвид разстоянието до остров Корфу.
Други търсят значението на името в глагола - говоря (от гр. Милао, ксамилао) може би защото тук говори Природата, а посетителя онемява, запленен от тази красота…
Елате, вижте и се убедете сами!

 • БУТРИНТ – съвършен микрокосмос на средиземноморската история под защитата на ЮНЕСКО
Населеният още от праисторически времена, древен Бутринт е разположен на 4 км южно от курорта Ксамил и заедно представляват част от защитените обекти на Юнеско.
Бутринт предлага неповторима атмосфера, дължаща се на уникална и рядка комбинация от красива средиземноморска природа (Бутринтската гора от ела, бор и величествени евкалипти), археология и паметници обединени в едно цяло.
Бутринт е един съвършен микрокосмос на средиземноморската история, започнала с първите заселници тук още в 12 век пр.н.е и продължила чак до 19 век. Праисторически обекти са разкрити в централното ядро на хълма в Бутринт, заобиколен от водите на соленото едноименно езеро и канала Вивари.
В една легенда Бутринт е „малката ТРОЯ”, а в друга е „градът на БИКА” как и защо ще разберете в увлекателната разходка, в която човек не усеща как са изминали цели 2 часа…НОВОГОДИШНИ ТОП ОФЕРТИ! ТОП ОФЕРТИ! НОВА ГОДИНА В БЕЛГРАД НОВА ГОДИНА В МАКЕДОНИЯ НОВА ГОДИНА В ГЪРЦИЯ

Дестинации