Септемврийски празници в Босна и Херцеговина - Мостар, Междугорие и Требине

За информация 02 980 44 59 / 0884 47 30 54

M Принтирай
Описание
Септемврийски празници в Босна и Херцеговина - Мостар, Междугорие и Требине

ПРОМОЦИЯ за записвания до 15 август – ТОП цена 390 лева!

 • 19.09.2019 – 23.09.2019
 • 4 нощувки/ 4 закуски/ 4 вечери

Предимства на програмата:
 • Добре балансиран маршрут, в който няма „да пробягате километрите”, но ще можете да усетите и да се насладите на всички места, които ще посетим!
 • Само в тази програма акцентът е ХЕРЦЕГОВИНА с 2 нощувки в МЕДЖУГОРИЕ и възможност да посетите уникалните - ТРЕБИНЕ и водопад КРАВИЦА!
 • Включени в цената посещения на Вишеград, Сараево, Мостар, Меджугорие, Кралево и манастир ЖИЧА!

ПРОГРАМА

1 ден: София – Чачак - Овчаро-кабларска клисура – Вишеград – 470 км.
Сутринта в 06:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута. В това приказно пътуване в изумрудената Босна и Херцеговина, ще прекосим територията на Западна Сърбия - там, където се намира сръбското сърце - историческата област Рашка! Пътят ще ни преведе през Овчаро-кабларска клисура - живописен пролом, речен праг на река Западна Морава. По двата бряга на реката са разположени 10 на брой манастири, заради които мястото е известно и като „сръбската Света Гора”. Дефилето е под защита на държавата като регион с изключителни физикогеографски характеристики и природа. Сред тази природна красота ще направим зареждаща почивка и фото пауза. В късния след обяд преминаване на границата с Босна и Херцеговина и пристигане в град Вишеград. Настаняване в хотела.
Организирана пешеходна разходка във Вишеград, впечатляващ със зелени хълмове и изумрудена река Дрина, криволичеща между тях. Заради зеления цвят на реката местните я наричат още и с името „Зеленика”. Разходката ни започва от мостът, построен от Синан по инициатива на Мехмед Паша Соколович, родом от района на град Рудо. Мостът на Мехмед паша Соколович е изумителен пример за османската архитектура. Красив и почти вечен, строен през годините от 1571 до 1577 с ангария, събирана от сръбските села наоколо и дори от случайни сръбски пътници, попаднали не на място.
Прочутият мост дал и името на романа на писателя Иво Андрич от 1944 год. – Мостът на Дрина. Продължаваме разходката си покрай изумрудената река до Андричград – другото творение на Емир Костурица. Иво Андрич е любим писател на Емир Костурица и в негова чест той изгражда град от камък, който нарича – Андричград. Градът е красиво разположен на полуостров образуван при вливането на река Ржава в река Дрина и тъй като за направата на града е използван само камък е известен още и с името – Каменград. Вечеря. Нощувка.

2 ден: Вишеград – Сараево – Меджугорие – 280 км.
Закуска. В 09:00 часа (босненско време) отпътуване за Меджугорие с попътно разглеждане ( времетраене 3 часа) с местен екскурзовод в столицата на Босна и Херцеговина - Сараево.
Предстои ни разходка в един уникален град, където векове наред мирно съжителстват различни религии, допринесли за прозвището му „Йерусалим на Балканите” – град, успял и след войната да съхрани своя „ориенталски” стил и външен вид. Сараево е осеян с тесни улици, по които достигаме до красиви джамии, от които по-известни са: Императорската джамия/ Careva džamija и Гази Хюсрев бей джамия – разположена на едноименния площад, който някога бил важна точка от Пътя на коприната. Интерес представляват като обекти и архитектура: Историческият музей, сградата на Кметството в мавритански стил, Националният театър, Академията по изкуства. Съхранени и до днес православни храмове са: Синагогата Ашкенази, Евангелистката църква, Катедралата на светото сърце на Исус, Православната църква на Светата майка.
Свободно време, за да усетите духа на Сараево с безкрайните малки кафенета и уютни ресторанти, които лесно ще откриете в главната търговска зона на Сараево – Башчаршия.
Продължаване за Меджугорие и пристигане в града привечер. Настаняване в хотела. Свободно време.
По желание организирана разходка за поклонение пред статуята на Дева Мария до „Синият Кръст” в подножието на хълма, където на 24 юни 1981 год. Божията майка се появява пред група деца. Заради посланията, които Дева Мария отправя към хората тук я наричат още и Царица на мира. В разходката си ще се докоснем и до бронзовата статуя на „Възкръсналият Исус”, за която се твърди, че от дясното коляно на Спасителя се отделя течност, чийто химически състав е подобен на човешки сълзи. Статуята е дело на скулптора Андрей Аждач. В непосредствена близост е и енорийската катедрала посветена на „Св. Апостол Яков” – защитникът на поклонниците. Завръщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ден: Меджугорие – водопад Кравица – Требине - Меджугорие – 240 км.
Закуска. Свободно време в Меджугорие или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до водопад Кравица, Требине и манастир Твърдош.
Сутринта в 09:30 часа се отправяме на пътуване изпълнено с вълшебство и красота, започвайки от чудната река Трабзат, която по своята малка дължина от 51 км. игриво на места се спотайва, скривайки се под земята, за да изскочи отново и да забълбука на повърхността. По тази причина и хората я наричат с цели 13 различни имена, от които 7 имена са официални. По течението на тази чудновата река Трабзат, десен приток на река Неретва се е сторило и друго чудо – водопада Кравица, карстовото сърце на Херцеговина. Всички онемяват и дъх стаяват пред тази кристално чиста буйна вода, падаща от 28 до 30 м. височина, за да притихне в спокойното огледало на 120 метра широко езеро заключено в пръстен от пищна растителност! Освежени и запечатали завинаги тази красота продължаваме към Требине – града на слънцето, на платаните, на чудноватата река Требишница и още..
Туристическа програма в Требине с местен екскурзовод, в която ще разгледаме: хълма Църквина с комплекса Херцеговачка Грачаница, посветен на известния местен поет и благодетел на Требине – Йован Дучич, старият град, парка на града и някои паметници в него. Културното и историческо наследство на града е впечатляващо – 88 паметника защитени от държавата!
Свободно време за обяд или чашка ароматно кафе в сянката на величествените 16 на брой 120 годишни платанови дървета. По обратния път за Меджугорие ще посетим манастира Твърдош, където ще дегустирате две емблематични вина за региона, приготвяни от монасите: Вранац и Зилавка. Завръщане в Меджугорие. Вечеря. Нощувка.

4 ден: Меджугорие – Мостар – Кралево – 410 км.
Закуска. В 09:00 часа отпътуване за Кралево в Сърбия с попътна разходка в Мостар – главен град на Херцеговина и част от листата на Юнеско. Фото пауза край емблематичният мост на река Неретва и разходка в стария град за около два часа. Привечер пристигане в Сърбия и град Кралево – център на окръг Рашка. Настаняване в хотел в центъра на града. Вечеря. Нощувка.

5 ден: Кралево – манастир Жича – София – 320 км.
Закуска. В 09:00 часа отпътуване за България с попътно посещение в манастира „Жича” - сръбска царска лавра от началото на 13 век, разположен в покрайнините на град Кралево. Светата обител е изградена от първия сръбски крал - св. Стефан Неман Първовенчани, и е седалище на неговия по-малък брат, първия сръбски архиепископ и най-почитан светец в Сърбия – св. Сава.
Допълнителна информация
Пакетна цена на турист до 15 август:
 • Турист в двойна/ тройна стая - 390 лв.
 • Единична стая - 479 лв.
 • Дете 0 – 08.99 г. на доп. легло с 2-ма възр. в стая - 279 лв.

Пакетна цена на турист - редовни цени:
 • На турист в двойна/ тройна стая - 415 лв.
 • Единична стая - 499 лв.
 • Дете 0 – 08.99 г. на доп. легло с 2-ма възр. в стая - 299 лв.

Пакетната цена включва:
 • Транспорт с лицензиран за международни пътувания автобус 3*
 • 4 нощувки със закуски и вечери в хотели 3*, от които: 1 нощувка във Вишеград, 2 нощувки в Меджугорие и 1 нощувка в Кралево, Сърбия
 • Разходка във Вишеград: мостът на Дрина и Андричград/ Каменград
 • Разглеждане на Сараево с местен екскурзовод
 • Разходка в Меджугорие и посещение на: Синият кръст и статуята на Богородица, статуята на Спасителя и църквата „Св. Апостол Яков”
 • Посещение на манастира „Жича” до град Кралево
 • Застраховка медицински разходи в Чужбина с лимит 4000 евро в ЗК „Левинс”
 • Водач от агенцията по време на целия престой

Пакетната цена НЕ включва:
 • Целодневна екскурзия до водопадите „Кравица”, Требине и манастира Твърдош – 30 евро (включва: трансфер, входна такса за водопадите, местен екскурзовод в Требине и дегустация на две местни вина в избата на манастира Твърдош)
 • Вход за манастир „Жича” – 1 евро
 • Входни такси за обекти посещавани по желание

Доплащане:
 • Медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” или "Уника" се доплаща от туристи на възраст над 70 год. доплащат – 7 лева!

ВАЖНО!
 • Екскурзията до водопад Кравица и Требине се заявява и заплаща в България!

Необходими документи:
 • Валидна лична карта или задграничен паспорт.
 • За непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие.
 • Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.

Начин и срок на заплащане:
 • Депозит - 30 %
 • Доплащане - 20 дни преди отпътуване

Валута:
 • 1 лев ~ 63.01 RSD (сръбски динара)
 • 1 лев=1 КМ (босненска конвертируема марка)

Часово време:
 • България 12:00 часа
 • Сърбия и Босна и Херцеговина – 11:00 часа

Допълнителна информация:
 • Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.
 • Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата!
 • Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.
 • Туроператорът е сключил застраховка „Отговорност на туроператора” по смисъла на чл. 97, ал.1 от Закона за туризма в ЗД „Евроинс “ АД и номерът на застрахователната полица е № 03700100001710/ 23.11.2018 г. - 22.11.2019 г.

Полезна информация за посещаваните обекти:

Босна и Херцеговина
Загадъчната земя на Западните Балкани, земя на зелени планини и изумрудени реки с пенливи водопади, някога земята на племето илири, на славяни и богомили, днес земя на мирно съжителстващи: босняци, сърби и хървати.

Босна и Херцеговина е и земя прочула се с чудеса - чудодейното появяване на Дева Мария на хълма в Меджугорие, където тази година (2019) Папа Франциск официално разреши да се правят поклонения пред олтара на Божията Майка, посещаван годишно от повече от един милион поклонници. Чудо са и Босненските пирамиди..

Босна и Херцеговина е и земята на Иво Андрич, сърбин, израснал в католическо семейство в Босна, печели Нобеловата награда за литература през 1961 г. Негови романи са Na Drini cuprija (1945) и The Bridge on the Drina (1959); родна земя е и на прочутия Емир Кустурица, от мюсюлмански произход, създал международно признати филми в Сараево. Неговият филм “Когато татко беше далеч по работа” е финалист за наградите на Академията в Съединените щати за най-добър чуждестранен филм през 1984 г., създател е и на етно селището Дървенград и Каменград; родна земя е и за босненската рок-група Bijelo Dugme много популярна навсякъде в бивша Югославия и въобще на Балканите, изпълнявайки музика, повлияна от разнообразните традиции в Босна.

Впуснете се в едно пътуване до тази малко позната земя от Западните Балкани и ще бъдете възнаградени с дивни гледки, интригуващи забележителности и история, гостоприемство и прекрасна храна…

Вишеград
Малък град на територията на Източна Република Сръбска, която е съставна част (ентитет) от конфедерацията Босна и Херцеговина. Малкото гранично градче е живописно пръснато по зелени варовикови хълмове, оглеждащи се в огледалата на две реки: изумрудената дълга и криволичеща река Дрина и река Ржав, вливаща се в Дрина.
Малкият източен босненски град, Вишеград, стана известен на света благодарение на писателя Иво Андрич носител на Нобелова награда (1961) за романа си „Мостът на Дрина“.

Мост на Мехмед Паша Соколович – мостът на Дрина
Към края на 16-ти век великият везир Мехмед паша Соколович, родом от близкия град Рудо, помолил всеизвестният и един от най-добрите османски архитекти Мимар Синан да проектира мост над Дрина. Така е създаден 11-дъговия мост, извисяващ се на 180 м. над реката – мостът на Дрина, който днес е част от листата на ЮНЕСКО. Самата река Дрина, оттук и Вишеград са били винаги исторически значими, бидейки някога граница в Римската империя, разделяща Османската Босна от бунтовната Сърбия, по-късно граница и за австро-унгарската Босна от Сърбия.
Разходете се покрай Дрина, достигайки до полуострова, който се образува при вливането на река Ржав в Дрина и посетете Андричград, известен също като Каменград.

Тематичният „град” е в чест на писателя Иво Андрич и е дело на кинорежисьорът Емир Кустурица, който проектира изкуствения град така, че да включва смесица от османски, византийски и класически архитектурни стилове, създавайки атмосфера от времето на Моста на Дрина.
След откриването му през 2014 г., градчето се превърна в още една атракция за туристите посещаващи Вишеград. Когато влезете в комплекса през каменните порти, пешеходна улица с магазини за сувенири, кафенета и ресторантчета ще Ви отведе до кметството, църквата Св. Лазар, Академията за изящни изкуства и Института на Иво Андрич.

Меджугорие
Малко градче със средиземноморски климат разположено на 200 м. надморско равнище между планините в регион Херцеговина (оттук и името му). Преобладаващо хърватско население – католици. Градчето споделя съдбата на останалата част от Босна и Херцеговина – до 1878 год. е под турско робство, а после се оказва и част от Австро-Унгария.

През 1892 год. епископа на Мостар изгражда Католическа енориаршийска катедрала посветена на „Свети Апостол Яков”, а през 1934 год. на планината Крижевац (Кръстова гора) е издигнато и дванадесет-метрово разпятие.

От 24 май 1942 г. до началото на юни 1945 г., в Херцеговина, комунистите убиват 66 католически монаси от францисканския орден. Някои от тях са изгорени в градината пред манастира.

Точно на това място след около 40 години изминали от тази жестокост и точно 10 години преди да избухване войната в Босна, жителите започнали да съобщават за видения в Меджугорие, за появяването на Дева Мария, която призовава за молитва, пост, покаяние и мир между хората.

Заради посланията, които Божията Майка отправя, тук я наричат още и Царица на мира.
Оттогава и досега Меджугорие е притегателен център за поклонничество и е посещаван годишно от повече от милион туристи.
Тази година (2019) Папа Франциск разреши да се извършват църковни ритуали при статуята на Девата при „синият кръст”.
Спомнете си писанието, което казва: „Мнозина са звани, малцина избрани“. Когато посетите Меджугорие вие ставате част от избраните – независимо дали го вярвате или не. Независимо дали сте религиозен и към коя религия принадлежите, вие сте избрани да се присъедините към отбора на миротворците.

Требине
В най-крайното и южно ъгълче на Република Сръбска в конфедерацията Босна и Херцеговина, а в географско отношение и на територията на Херцеговина, се намира този чудно красив град.
Основен щрих в красивата картина наречена Требине е река Требишница – вълшебна подземна река, една от най-дългите в света (89 км. протичат под земята), която преминавайки през Требине разкрива най-голямата си красота.
Град Требине е и кръстопът за три държави: Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия, затова е често определян и като градът на три религии.
Името на града означава плодородно място (от славянската дума требина – изчистено място) – мястото е благословено и с цели 260 слънчеви дни, определящи Требине като най-слънчевия град на Балканите. Планина Леотаре пък е взела в прегръдката си града, за да го защити силните ветрове и ето как в Требине през цялата година царува топлият средиземноморски климат.
Културното и историческо наследство на града е впечатляващо богато. Само паметниците в града защитени от държавата са с внушителният брой – 88 паметника!
Да започнем разходката си от центъра, където е прословутото кафене (най-голямото в бивша Югославия), разположено сред сянката на 16 на брой внушителни 120 годишни дървета платани (чинари). Платани ще срещнете и на други места в града, затова Требине се е сдобил и с име – градът на платаните…
Требине е известен с православните си храмове и манастири, сред които се отличава манастира Твърдош, световно известен с монасите вино производители.

Мостар
Столицата на Херцеговина е разположена край изумрудената река Неретва в оградена от планини долина, известна като мостарско поле, в южната част на Босна и Херцеговина. Районът на Мостар с отлично стратегическо положение и плодородна земя е бил населяван още през неолита. Първата постройка тук била строго охраняван дървен мост с дължина 28 метра и височина 20 метра. Градът е наречен не на моста, а на пазителите на моста, които в миналото били известни като „мостари”.

За тези времена мостът може да се счита за голям проект. И като вземем предвид факта, че мостът съчетава архитектурата на различните стилове, вече го определяме и като уникален. Стоял мостът здраво на мястото си в продължение на четири века, но не можа да оцелее в босненската война. През 1993 г. бойците унищожили моста напълно. През 2005 г. старият мост е напълно възстановен. Смята се, че съвременната версия е точно копие, а за да бъде напълно реконструиран, всички негови компоненти били издигнати от дъното на реката.

Днес мостът свързва живеещите от едната страна на реката босненци, които практикуват мюсюлманската вяра с живеещите от другата страна на реката - хърватите, които са католици.

Външно те са трудни за разграничаване, тъй като се придържат към модерната линия в дрехите. Между хървати и босненци няма да откриете омраза или недоразумение, така че въздухът на Мостар е пропит с толерантност и приятелско отношение, независимо от религията.

Ако говорим за етническа принадлежност, хърватите тук са малко повече от 50%, босненците 45%, а останалото население са сърби, от които не повече от 4%.
Разходете се по калдъръмените улички, в които са скрити уникални гледки, за да стигнете до Старият Базар разположен в сърцето на града. Тук можете да си закупите сувенири, да изпиете чашка кафе или да похапнете вкусно специалитети от босненската кухня.

Водопад Кравица
Едно от скритите съкровища на Европа, една грандиозна природна атракция, чиято популярност е все още твърде малка. Разположен е в природен парк на река Трабжат в частта, в която реката „се разтваря”, а водите й падат от 30 метра височина, създавайки естествен амфитеатър с ширина 150 метра! Някои оприличават водопада с Плитвички езера, а други го определят като малък Ниагарски водопад.
ТОП ОФЕРТИ! ТОП ПОЧИВКА В ГЪРЦИЯ! ПОЧИВКА В АЛБАНИЯ! ЧЕРНА ГОРА

Дестинации